ШАРЕНИЛО БОЈА У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ШАРЕНИЛО БОЈА У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ БИЈЕЉИНА


Школско двориште Основне школе „Свети Сава“ Бијељина од данас краси мурал површине од око 130 метара квадратних, који је осликан у склопу пројекта „Додај свијету мало боје“.

Америчка невладина организација PH International у БиХ под покровитељством Америчке амбасаде расписује конкурсе за додјелу мини грантова за  пројекте у које су укључене све основне и средње школе широм БиХ, а на тај конкурс пријавила се и Основна школа „Свети Сава“ Бијељина.



Станислава Станчић, вјероучитељица у Основној школи „Свети Сава“ Бијељина и представник пројектног тима при изради пројекта „Додај свијету мало боје“, истакла је да је пројекат  Основне школе „Свети Сава“ са којим су се пријавили на конкурс оцјењен као најбољи пројекат од 19 школа које су прошле на конкурсу.

- Већ дуго имамо проблем са графитима недоличног садржаја за наше ученике, те је наша идеја је била да уљепшамо школско двориште. На идеју са муралом сам дошла, тако што је у том периоду код нас био организован мурал фест и контактирала сам нашу локалну умјетницу Марију, која се радо одазвала позиву. Мислим да је остварила стварно добру сарадњу са нашим ученицима“, истакла је Станчићева и додала да мини грантови покривају пројекте у износу од 500 америчких долара.



-Средства која смо добили од спонзора била су намјењена за набавку материјала, а исплату умјетнице су омогућили ученици наше школе. Пројектом је предвиђено да школа оствари сарадњу са локалном заједницом, тако да смо у договору са свештенством Светогеоргијевског храма у Бијељини организовали два продајна базара“, казала је Станислава Станчић и овом приликом се захвалила родитељима, ученицима и свештенству који им увијек радо излазе у сусрет.

Марија Тица Ковачевић, муралисткиња истакла је да ово један јако лијеп пројекат, те да су јој на овом пројекту помагали ученици осмог и деветог разрада, те да се међу њима издвојила ученица Марија, која је осмислила дизајн за један од осликаних зидова.



-На овом пројекту су се мало замениле улоге, ја сам такорећи била ментор будућим уметницима који би желели да се баве муралима. Ја сам осмислила дизајн првог зида, а ученица Марија се јавила да осмисли дизајн другог. Драго ми је да имамо младе уметнике, који желе да се баве овом врстом уметности“, нагласила је муралисткиња Марија.

Марија Станојловић, ученица деветог разреда Основне школе „Свети Сава“, која је осмислила дизајн за други зид у школском дворишту истакла је да је да је овим потезом желела да остави нешто иза себе будућим генерација ове школе.

-Моја другарица Магдалена Танасић, била ми је од велике помоћи и  велики дио посла са мном је урадила.  Такође, помагали су ми и другари из других разреда“, казала је Станојловићева.

(Семберија инфо)