СОГРС: КАКО ПОБОЉШАТИ ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА :: Semberija INFO ::

 

СОГРС: КАКО ПОБОЉШАТИ ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА


У Бијељини је одржана 77. сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске. Радило се о тематској сједници која је реализована у складу са Планом рада Савеза а главна тема данашњег састанка тицала се финансирања јединица локалне самоуправе.

Учесници  сједнице су понудили конкретне приједлоге за унапређење финансијског положаја јединица локалне самоуправе, које ће Савез заступати ка ресорним министарствима и Влади Републике Српске.Славица Лукић, помоћник министра за Ресор локалне самоуправе при Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске нагласила је да је у току јавна расправа о Стратегији развоја локалне самоуправе у Републици Српској. Овај документ, између осталог прописује могућности побољшања финансирања јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

-Један од начина на који се може помоћи јединицама локалне самоуправе у Републици Српској тиче се прерасподјеле коефицијената по којима се, са републичког нивоа распоређују средства од индиректних пореза. То је посљедњи пут учињено прије 13 година а од тада до данас су, са подручја локалне јединице коју представљам за 60 посто повећане уплате у буџет Републике Српске. Тако да је природно да очекујемо да нам се дио тих прихода врати како бисмо даље развијали нашу комуналну инфраструктуру“, рекао је градоначелник Лакташа, Мирослав Бојић.У раду данашње сједнице су учествовали градоначелници/начелници 20 јединица локалне самоуправе: Бања Луке, Дервенте, Приједора, Добоја, Градишке, Источног Сарајева,Требиња, Мркоњић Града, Прњавора, Зворника, Бијељине, Лакташа, Модриче, Билеће, Језера, Шамца, Вишеграда, Сребренице, Пала и Љубиња.

(Семберија инфо)