ГРАЂАНИ ПОДРЖАВАЈУ РАД АГРАРНОГ ФОНДА, ГРАДОНАЧЕЛНИК ГА ТУЖИ :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ ПОДРЖАВАЈУ РАД АГРАРНОГ ФОНДА, ГРАДОНАЧЕЛНИК ГА ТУЖИ


Грађани Бијељине подржавају активност градског Аграрног фонда, градоначелник га тужи, али Аграрни фонд наставља да реализује пројекте за урбанизацију сеоског подручја Семберије и уређење путева средствима Компензационог фонда Републике Српске у износу од 2,6 милиона КМ.

У Аграрном фонду наводе да се у Доњој Чађавици асфалтира 420 метара пута, вриједности 67.000 КМ, а у Средњој Чађавици 580 метара, вриједности 107.000 КМ.

Житељи Средње и Доње Чађавице сматрају да урбанизација њихових села, коју средствима Компензационог фонда спроводи Аграрни фонд Бијељине, може значајно утицати на подизање квалитета живота и останак младих, а у договору са савјетима мјесних заједница приоритет је на асфалтирању дијелова путева који повезују више села, али су остали незавршени претходних година.

За кривичну пријаву коју је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић поднио против директора Аграрног фонда Златана Лазаревића јер, како је навео, обавља послове асфалтирања путева који су у искључивој надлежности Одјељења за стамбено-комуналне послове, а која може проузроковати и обуставу радова, мјештани кажу да је несхватљиво да било ко може да ради на штету грађана.



УРБАНИЗАЦИЈА СЕЛА ЈЕ НАЧИН ДА СЕ ЖИТЕЉИ ЗАДРЖЕ НА ИМАЊИМА

Члан Савјета мјесне заједнице Доње Чађавице Војин Петровић рекао је новинарима да је ово село на десет минута вожње од града и практично је постало предграђе Бијељине, а изградњом ауто-пута која траје Београд ће им бити на сат вожње.

“Пут који се ради у дужини од 380 метара повезаће два дијела села који већ имају асфалт између кућа, али је међудионица остала незавршена, не схватам да неко може то да нам опструише. Треба сјести и разговарати са човјеком, ваљда нам је циљ да нам дјеца остану овдје да живе”, навео је Петровић.

Он је додао да ће и након овога остати још око 200 метара пута без асфалта.

“Ако смо од Компензационог фонда и Владе Српске добили новац за ових 380 метара, нека неко, град или градоначелник, обезбиједе новац и за преосталих 200 метара, ако треба и уз наше учешће и поштоваћемо и то”, поручио је Петровић.

Предсједник Савјета ове мјесне заједнице Јоцо Бојић истиче да су сви у Савјету, без обзира на партијску припадност, били јединствени да је приоритет дионица пута у Јокићима, а да се наредних година ради асфалтрање путева и у другим засеоцима.

“Хвала и Компензационом и Аграрном фонду, јер је на дионицама гдје нема кућа финансирање сваког метра прескоченог асфалта значајно”, рекао је он.

ШТО ГРАД НИ УЗ УЧЕШЋЕ МЈЕШТАНА НИЈЕ УРАДИО, ВЛАДА ЈЕ УРАДИЛА БЕСПЛАТНО

Мјештани кажу да надлежно одјељење у Градској управи посљедње двије године није имало средстава, или је бар давало такве одговоре на иницијативе грађана да и сопственим средствима у висини од 30 одсто учествују у повезивању два дијела села асфалтом. Сада би овај посао, средствима Владе Републике Српске, требао бити завршен потпуно бесплатно.

Апсурд да се годинама асфалт у селима постављао “на прескок” Живан Лазић из села Средња Чађавица објашњава да је све рађено због изборних гласова, па је тамо гдје има више кућа и више је гласова – више и урађено.

Сада, кажу, умјесто да иду макадамом са тек дијеловима асфалта, радије бирају околни пут, јер овдје важи правило да је пријеко – прече, али је около – брже.

“Ми смо покушавали да објаснимо политичким структурама да је ово велики проблем, али то нико није прихватао. Сви су се тада борили за гласове. Сва су села имала нешто асфалта, а ми нисмо имали ништа и онда су тако радили, на прескок”, објашњава Лазић.



Апсурд да су асфалтирани неки сокаци у селу, иако није завршен комплетан главни пут који је просјекла још Аустро-Угарска да би повезала Бијељину и Угљевик, саговорник појашњава “реалношћу”.

“Било је јефтиније за гласове урадити сокак. Мања је и ширина и дебљина асфалта, него код главног пута. И за главни пут смо били сакупили паре, наш дио учешћа од 30 одсто, али је то неко тада стопирао и тако је остало до данас”, каже Лазић.

Савјет Мјесне заједнице Средње Чађавице донио је одлуку да је приоритетан правац који повезује сплет села која су на крајњим тачкама спојена са Бијељином и Угљевиком, између су Коренита, Горња Буковица, Горњи Магнојевић, Горњи Драгаљевац, дио Доње и Средње Чађавице.