Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ Бијељина: Обиљежавање Међународне дјечије недјеље :: Semberija INFO ::

 

Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ Бијељина: Обиљежавање Међународне дјечије недјеље


Сваке године, прве недјеље октобра, Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ Бијељина обиљежава Међународну дјечију недјељу и на тај начин  указују јавности на значај, потребу и обавезу поштовања дјетета и скрећу пажњу на заштиту дјечијих права која су загарантована Конвенцијом о правима дјетета из 1989. године, када је и усвојена од стране Скупштине УН. Ове године „Дјечија недјеља“ обиљежава се под називом „По (дијели) радост, знање, љубав“.

Са циљем повећања дјечије партиципације у доношењу одлука, ове године су се усмјерили на промоцију и формализацију дјечије столице у Скупштини Града Бијељина и покретање дјечије скупштине.

Из Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ најављено је да је за шести октобар планиран Дан отворених врата Дневног центра за дјецу која живе и/или раде на улици и која су у ризику да то постану. Том приликом покренуће и „Дјечију столицу“ у оквиру Центра, гдје ће осигурати глас дјетета и дјечијом скупштином скренути пажњу грађанима на чињеницу да на млађима свијет остаје.

Такође, планирано је да се у суботу, осмог октобра, одржи дјечија скупштина на којој би била присутна дјеца из града Бијељина, представници вртића, основних и средњих школа.