РАЗВОЈ ХИРУРГИЈЕ КАРОТИДНИХ АРТЕРИЈА :: Semberija INFO ::

 

РАЗВОЈ ХИРУРГИЈЕ КАРОТИДНИХ АРТЕРИЈА


У ЈЗУ Болница “Свети врачеви” данас су обављене двије сложене операције код пацијената са обољењем каротидних артерија. Операцију је извео проф.др Марко Драгаш, познати стручњак за васкуларне болести са Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хиругију Клиничког центра Србија, уз асистенцију васкуларног хирурга из бијељинске болнице др Немање Јанковића.

Обраћајући се медијима директор бијељинске болнице проф. др Златко Максимовић је рекао да након развоја кардиологије, офталмологије , анестезије, ортопедије И хиругије, бијељинска болница креће у експанзиван развој хирургије каротидних артерија.



“Слиједи велики напредак из домена васкуларне хирургије. Моја је срећа што је наш пријатељ проф. др Марко Драгаш замјеник директора друге хирушке клинике из Института за кардиоваскуларне болести клиничког центра Србије са својим пријатељима, еминентним стручњацима и данас у нашем граду, и морам да кажем да смо ми у посљедња два мјесеца урадили преко десет операција каротидних артерија и да су све завршене успјешно. Нисмо то раније објављивали јер смо чекали да прође одређени број операција. Наравно, рађене су и бајпас операције, планирано је да се раде и анеуризме абдоменалне аорте, тако да развој васкуларне хирургије са нашим стручњацима из бијељинске болнице потпомогнути стручњацима, нашим пријатељима из Београда је неупитан”, нагласио је проф. Максимовић.

 Проф.др Марко Драгаш се захвалио директору бијељинске болнице  и др Јанковићу на позиву и како је рекао на ентузијазму и стручности које су показали.



“Бијељинска болница је изванредна болница која граби напријед, а увођење нових процедура у васкуларној хирургији говори у прилог  томе. Др Максимовић је окупио  одличан тим љекара, а наш је посао да отварамо врата знања у циљу третмана наших пацијената. Сигуран сам да ова болница има добру перспективу и да ће се наша сарадња наставити на најбољем могућем нивоу”, рекао је проф. Драгаш.  

“Каротидна хирургија подразумијева операције на каротидним артеријама, које снабдијевају мозак крвљу, које су критично угрожене. Највећи бенефит ове хирургије јесте спречавање потенцијалног, у великом проценту можданог удара, за пацијенте који имају та сужења. Жаргонски, каротидна хирургија или операције каротидних артерија се називају и хирургијом подмлађивања или освјежавања мозга. Веома је значајно што се у нашој установи могу оперисати, не само пацијенти из Бијељине, него из цијеле Републике Српске. Све ово што ми радимо је захваљујући развоју свих грана које смо у посљедње двије године направили, неурологија, кардиологија, анестезија, и уз помоћ наших еминентних стручњака из Београда, проф. др Марка Драгаша и др Ранка Тракиловића, ми сада крећемо у каротидну хирургију, коју ми већ успјешно радимо већ пар мјесеци”, изјавио је помоћник директора др Немања Јанковић, специјалиста опште хирургије И субспецијалиста васкуларне хирургије.