ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА


Превентивни прегледи поводом Свјетског дана срца

Поводом обиљежавања Свјетског дана срца, Дом здравља Бијељина, данас је организовао превентивне прегледе за све грађане испред Центра за културу „Семберија“ Бијељина.
Дома здравља Бијељина друга је по величини здравствена установа примарног здравља, истакла је примаријус др Данијела Ђукин, директорка Дома здравља Бијељина.

-Данас смо испред Центра за културу јако лијепим поводом, јер се данас обиљежава Свјетски дан срца. Јако је битно да се зна, највећи узрок смртности у свијету јесте од кардиоваскуларних обољења и можданог удара.  Запослени у Дому здравља, већ годинама уназад сваког прољећа и јесени, обављају превентивне прегледе широм Семберије“, истакла је примаријус др Данијела Ђукин.

На подручју Семберије, Дом здравља Бијељина има 26 подручних амбуланти, а ове године осим у мјестима гдје имају амбуланте, превентивне прегледе су обављали и у мјестима гдје не постоје амбуланте у просторијама које су по стандардима здраствене установе организовали прегледе.


- Овом приликом позвала бих све грађане да обаве превентивне прегледе. Прије двије године, организовали смо нову службу у Дому Здравља Бијељина, Службу за превенцију болести, јер се увијек водимо оним, „Боље да спријечимо, него да лијечимо“.  Свугдје у свијету  превентивни прегледи су обавезни два пута годишње, али и код нас је стигао нови Закон у здравственој заштити, тако да ће се у идућих пар мјесеци много тога промијени“, истакла је директорка Ђукин и додала да су превентивним прегледима установили девет карцинома и спасили девет људских живота.
Томиславка Васић Савић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бијељина, истакла је да је срце основни покретач живота и да сви морају да воде рачуна о њему.

-Ми смо ту, Дом здравља Бијељина, ваши породични љекари да бринемо о вама. Веома је важно да дођете на превентивне преглед,  да избаците лоше навике и „четири бијеле смрти“, бијело брашно,  бијели шећер, масне и млијечне прозоводи, те соли. Пушење је један од узрочника настанка кардиоваскуларних обољења, а знам сви да су она први узрочник смрти, како код нас, тако и у свијету. Надамо се да ћете послушати наше савјете и доћи на превентивне прегледе“, нагласила је др Васић Савић.

Семберија инфо