УНАПРЕЂЕЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У ОШ „КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ“ БИЈЕЉИНА – ЗА БОЉЕ УСЛОВЕ НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА :: Semberija INFO ::

 

УНАПРЕЂЕЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У ОШ „КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ“ БИЈЕЉИНА – ЗА БОЉЕ УСЛОВЕ НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА


Foto
Влада Републике Српске је путем Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и у сарадњи са УНДП- ом издвојила 517 000 конвертибилних марака како би се унаприједила енергетска ефикасност централног објекта основне школе „Кнез Иво од Семберије у Бијељини. Овај објекат годинама је имао великих проблема који су понекад захтијевали и обустављање наставе, наводи директор Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ Раденко Савић:



– Наш највећи проблем био је у централној школи гдје је био јако лош кров који је прокишњавао и био покривен салонит плочама које су здравствено небезбједне јер садрже азбест. Било је тренутака када смо морали да обустављамо наставу због прокишњавања и да се сналазимо на различите начине да би се настава одвијала. Обратили смо се министру рударства и енергетике Републике Српске Петру Ђокићу, који је имао разумијевања за овај проблем. Прва фаза пројекта је завршена, замијењени су кров и фасада школе, а у другој фази пројекта, која нас очекује у наредном периоду, планирана је замјена пећи и лед расвјете. Ово ће значајно побољшати услове за одвијање наставног процеса у нашој школи, наводи Савић.



Поводом завршетка прве фазе пројекта школу је данас посјетио министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић, који је изразио велико задовољство што су услови за наставни процес у једној од највећих школа у Републици Српској значајно побољшани:



– Логично је да смо своју пажњу усмјерили на ову школу која има скоро 1700 ученика, а у великој мјери је то настало и као израз снажне мотивације коју је у овом колективу стварао директор школе Раденко Савић, мотивишући не само локалну заједницу да помогне, него је анимирао и више нивое власти. Ово је изузетно важан пројекат кроз који је примијењен најмодернији облик термоизолације, што објекту даје изузетну сигурност као и ученицима који ће овдје боравити. Радостан сам због чињенице да је за само шест година у овој школи као и њеним подручним одјељењима урађено јако пуно позитивних промјена које су наишле на изузетно позитивне оцјене родитеља и ученика и то нам је и најважнији циљ. Честитам руководству и наставном особљу школе што су тако марљиви, али им прије свега честитам на изузетним резултатима које ученици ове школе заједно са својим наставницима и учитељима остварују на бројним такмичењима како у РС тако и у региону. Њихови резултати су нешто на шта смо сви ми у Републици Српској поносни јер нам је циљ да побољшамо образовни систем , квалитет наставе и да ученици у будућности буду носиоци развоја, рекао је министар Петар Ђокић.



Основна школа Кнез Иво од Семберије једна је од највећих школа у Републици Српској и у свом саставу поред централне школе има и подручна одјељења у Ковиљушама, Љељенчи и Хасама. Током наредног љетњег периода очекују се радови на другој фази пројекта како би се нова школска година дочекала у што бољим условима. У оквиру данашње посјете министра Петра Ђокића овој школи, ученици и наставници су припремили пригодан културно – умјетнички програм.



(Први српски)