ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊА ИЛИЈАШКЕ БРИГАДЕ ВРС :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊА ИЛИЈАШКЕ БРИГАДЕ ВРС


Foto: Semberija info
У организацији Удружења грађана „Пријатељи Илијаша“ данас је низом активности у Бијељини  обиљежено 30 година од оснивања Илијашке бригаде Војске Републике Српске. Круна манифестације била је свечана академија одржана у великој Сали Центра за културу „Семберија“.



-Окупили смо се данас у Бијељини на годишњицу овог значајног јубилеја. Илијашка бригада је једна посебна бригада а посебна је због окружења у којем је дјеловала. Дјеловала је окружена са три стране, уз то процентуално је ова бригада имала највише погинулих бораца од свих бригада у Одбрамбено-отаџбинском рату. За слободу Илијаша и Републике Српске живот је дало 668 бораца. Специфична је и по томе што је у рату одбранила вјековна огњишта али је послије потписивања Дејтонског мировног споразума морала напустити одбрањена подручја. Сада се налазе разасути диљем свијета, али остали су сложни и сваке године оваквим манифестацијама чувају сјећање на своју бригаду и свој родни крај“, рекао је Душко Милуновић, први човјек Министарства за рад и борачко-инвалидску заштиту у Влади Републике Српске.



Вечерашњој академији су присуствовали челни људи Града Бијељина те високе званице испред Владе РС и Вијећа министара БиХ.

(Семберија инфо)