ПУ БИЈЕЉИНА ЗАПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈУ КАМПАЊЕ „ОРУЖЈЕ НЕ ШТИТИ, ОРУЖЈЕ УБИЈА“ :: Semberija INFO ::

 

ПУ БИЈЕЉИНА ЗАПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈУ КАМПАЊЕ „ОРУЖЈЕ НЕ ШТИТИ, ОРУЖЈЕ УБИЈА“


Данас су полицијски службеници ПУ Бијељина поводом почетка кампање ,„Оружје не штити, оружје убија“ одржали едукативно предавање и подијелили едукативни материјал ученицима Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина.
Срећко Панић, помоћник командира  станице „Бијељина 2“ рекао је да јако важно да основци и средњошколци знају како треба да се понашају у случају проналаска оружја, која су безбједоносна правила, те  кога треба да обавјесте и какве су последице.

-Тренутно смо се базирали на ученике основних школа, односно ученике од шестог до деветог разреда и на ученике средњих школа првог и другог разреда. На предавању се трудимо, да их научимо шта треба да ураде када пронађу оружје, а то је да стану, да га не додирују, да се одмакну и да што прије обавјесте одрасле о томе. Такође вршимо и едукацију, шта учини када неко од вршњака  донесе оружје у школу, на игралиште...  У том случају их учимо како да посавјетују свог другара, коме да се обрате“, казао је Панић и додао да међу дјецом влада мишљење да ће они да буду „тужибабе“, јер ако кажу биће „етикетирани“ у друштву вршњака, али боље је да спасе свом другару живот и да претрпи задиркивање.

Он је рекао да на територији ПУ Бијељини већ дужи низ година нема последица које је проузроковало ватрено оружје  код малишана, али да има код одраслих.

Ова кампања ће трајати до краја маја, а Срећко Панић је рекао да ће поред ученика покушати да едукују и наставно особље, те да су у  наредном периоду предвидјели да и родитељи присуствују едукацијама.

Ову кампању организује Министарство унутрашњих послова РС и УНДП – и, а иста је усмјерена на подизање свијести код грађана, посебно ученика основних и средњих школа о опасностима које настају усљед нестручне употребе ватреног оружја или минско – експлозивних средстава.

Семберија инфо