ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ МЛАДЕЖА ДЕРМОСКОПИЈОМ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ МЛАДЕЖА ДЕРМОСКОПИЈОМ


Данас, у приземљу Болнице „Свети врачеви“ у Кабинету за дермоскопију вршени су превентивни прегледи прегледи младежа дермоскопијом. Циљ ових прегледа је подизање свијести о значају раног откривања и лијечења рака коже, једног од најмалигних тумора.

Др Нела Митровић, помоћник директора за медицинске послове рекла је да се“ Меланома дан“ у Болници „Свети врачеви“ Бијељина, организује од 2012. године.
 
 
-Руководство наше установе, на челу са директором, препознало је потребу за превенцију меланома. Прошле године у мају је набављен дермоскоп и наша дерматовенеролошка служба, „богатија“  је за Кабинет за дермоскопију“, истакла је др Нела и додала је да ће се у наредних пар мјесеци тиму прикључити још један дерматолог.

Др Мирица Стојсављевић, специјалиста дерматовенерологије истакла је да љекари дерматолошке службе у Болници „Свети врачеви“, кроз сваку праксу обављају, превентивне, али и клиничке прегледе.
 
 
-Данас још једном, желимо да ставимо велики акценат колика је важност раног откривања карцинома коже и другог откривања малигних тумора коже, а међу њима је најагресивнији меланом“ казала је др Стојсављевић и додала да је Свјетска здравствена организација дала податак,  да у свијету постоји 300.000 нових случајева сваке године, а да је меланом један од ријетких тумора који је видљив голим оком.
 

Меланом је најагресивнији рак коже, а оно што доводи до пораста обољелих јесте интензивно излагање сунцу, као и повећање УВ индекса зрачења, али и генетски фактори, који су везани за сваког појединачног пацијента.
-Посебну пажњу посвећујемо пацијентима који у својој личној анемнези, односно породичној, а то значи да је неко од чланова његове породице имао неки карцином коже и да је сам пацијент имао проблем са меланомом. Код таквих пацијената чак и до 900 пута се увећава могућност поновног меланома“, истакла је дерматолог др Мирица Стојисављевић.
 


​Она је апеловала на све, да се што мање излажу сунцу, односно, излагање  се може провести ујутру, од 8 до 12 часова или послије 16 часова. Такође, нагласила је, да је  наношење крема са заштитним факторима обавезно и да се строго забрањује употреба соларијума.

Др Мирица Стојсављевић је додала да су до 10 часова прегледали скоро 40 пацијената, а од њих три су упућена на хирурску интервенцију, а пар пацијената су упутили на праћење промјена на кожи.

Семберија инфо