ЦИЈЕНЕ СТАНОВА ОТИШЛЕ У НЕБО: КВАДРАТ У ПРОСЈЕКУ СКУПЉИ ЗА 1.000 КМ, У БАЊАЛУЦИ ОБОРЕНИ РЕКОРДИ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНЕ СТАНОВА ОТИШЛЕ У НЕБО: КВАДРАТ У ПРОСЈЕКУ СКУПЉИ ЗА 1.000 КМ, У БАЊАЛУЦИ ОБОРЕНИ РЕКОРДИ


У првом тромјесечју ове године просјечна цијена квадрата станова у новоградњи у Републици Српској износила је 2.378 марака, што је за скоро 1.000 КМ више него у истом периоду 2016.
Према подацима Завода за статистику Републике Српске, квадрат је прије шест година коштао 1.389 КМ, што значи да је сада скупљи за више од 70 одсто.

Тренутно, квадратни метар нових станова убједљиво је најскупљи у Бањалуци и кошта чак 3.627 КМ.
У поменутом периоду, квадрат грађевинског земљишта поскупио је са 163 на 277 марака, а у Бањалуци у просјеку кошта 462 КМ. У односу на прво тромесечје 2016, трошкови грађења и добит извођача радова по квадрату повећани су са 843 на 1.520, а остали трошкови са 383 на 581 КМ.

У агенцијама за промет некретнинама потврдили су да су цијене станова достигле максимум, те да је у посљедњих неколико мјесеци  квадрат станова, и у новим и у старим зградама, скочио за око 35 одсто.

– У старој градњи, гдје је стан реновиран, квадрат иде до 2.700, а у новим зградама у центру Бањалуке до 4.000 КМ, па чак и преко тога. Цијене квадрата биле су високе и прије ове кризе, али су додатно порасле уназад пар мјесеци, када је поскупило жељезо и остали грађевински материјал – рекли су за Српскаинфо у бањалучкој агенцији „Еуроагент“.
Из тог разлога, готово све грађевинске фирме стопирале су продају станова у изградњи. Наиме, због честих поскупљења грађевинског материјала не виде рачуницу да станове унапријед продају, с обзиром на то да ће, ако се овај тренд поскупљења настави, цијена квадрата у наредном периоду засигурно бити виша.

Семберија инфо