Бесплатни превентивни прегледи поводом Свјетског дана доктора породичне медицине :: Semberija INFO ::

 

Бесплатни превентивни прегледи поводом Свјетског дана доктора породичне медицине


У оквиру обиљежавања Свјетског дана доктора породичне медицине, бијељински Дом здравља организовао је данас превентивне прегледе за грађане Бијељине испред Тржног центра „Емпориум“.

Међународна организација за докторе породичне медицине, призната од стране Свјетске здравствене организације, је у мају 2010. године, прогласила 19. мај као Свјетски дан доктора породичне медицине.

„На овај дан отварају се могућности да се истакне значајан допринос породичних доктора у пружању здравствене заштите становништву, као и да се истакне важност и улога доктора породичне медицине у цјелокупном здравственом систему“, изјавила је Гордана Савин, специјалиста породичне медицине у бијељинском Дому здравља. 

Докторица Савин, која је и помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина, честитала је свим докторима породичне медицине Свјетски дан доктора породичне медицине. 
Према њеним ријечима, ово је уједно и прилика да се прослави напредак постигнут у сегменту породичне медицине и посебан допринос породичних доктора.
„Важност доктора породичне медицине, нарочито у овим тешким пандемијским условима када нам је рад свакако отежан, је велика. Они нас прате од рођења па до трећег животног доба и лагано постају дио породице“, истакла је докторица Савин.  
Породични доктор, каже она, је неко чија су врата прва отворена и гдје све почиње. 



Грађани које смо затекли на превентивним прегледима, у оквиру којих су мјерени  крвни притисак и ниво шећера у крви, похвалили су данашњу акцију бијељинског Дома здравља.
„Случајно сам у пролазу видјела да се обављају прегледи. Имам проблема са крвним притиском, који је висок. Ово је била прилика да исконтролишем притисак и мало поразговарам са докторицом породичне медицине. Свака част за Дом здравља“, рекла нам је Зорица Вујић. 

Драган Пејић рекао је да су овакве акције одличне и да би било добро да их има још више, јер многи често не одлазе код доктора, а управо превентивни прегледи су прилика да се открију еветуално неки здравствени проблеми.  
У бијељинском Дому здравља тренутно има 55 тимова породичне медицине, с тим да покривају подручје Жабара и Пелагићева.


​Семберија инфо - З. Кусмук