ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИРЕКТОРЕ И ВЛАСНИКЕ ВРТИЋА И ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА :: Semberija INFO ::

 

ПРАЗНИЧНИ ПРИЈЕМ ЗА ДИРЕКТОРЕ И ВЛАСНИКЕ ВРТИЋА И ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА


Foto
У згради Градске Управе Града Бијељина, данас је организован још један пријем, овога пута за директоре и власнике вртића и предшколских установа са подручја града Бијељина. Како је најављено из Градске управе, данашњи пријеми су уједно и завршни, а који су почели у децембру прошле године.

На подручју града Бијељина тренутно има 16 приватних вртића и ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, а у предшколско васпитање и образовање укључено је само 30% дјеце.

Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић рекао је да је ово прилика, да у току празничних дана руководиоцима вртића са подручја града Бијељина, али и васпитачима и васпитачицама пожеле прије свега добро лично здравље и наравно добре резултате када је у питању предшколско васпитање и образовање.

-Током претходне године године започели смо једну интензивну сарадњу, која се тиче субвенција за боравак дјеце у приватним вртићима. У приједлогу буџета који је подржан, повећали смо износ материјалних средстава са 130.000 конвертибилних марака на 180.000 конвертибилних марака. Знамо да доста тога, поред породичног окружења креће и из предшколских установа, као што су навике и обрасци понашања и зато је нама из Градске Управе јако важно да имамо добру сарадњу са предшколским установама. Када је у питању расподјела ових материјалних средстава која су издвојена за предшколске установе, основаћемо радну групу чији ће чланови бити из приватних вртића, Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ и Градске Управе како бисмо дошли до што бољег приједлога мјера како та средства утрошити, а да имамо што квалитетнији и што обухватнији приступ како је у питању предшколско васпитање и образовање“, завршава Петровић.



Градоначелник Петровић је додао да ће се трудити да из године у годину повећавају материјална средства, али и да ће тражити друге изворе финансирања за изградњу предшколских објеката да би били град који ће имати већи број дјеце обухваћен предшколским образовањем и васпитањем.

Директор Предшколске установе „Драган и Зоран“, Горан Гашић рекао је да је ово данас свечани и радни састанак, да испрате претходну и да пожеле свима првенствено здравље у Новој 2022. години.

-Приватне предшколске установе до августа 2021. године нису имале скоро никакву сарадњу са Градском Управом. Након доношења и усвајања одлуке  о субвенцији за боравак дјеце у приватним предшколским установама, та сарадња постаје све чвршћа и чвршћа. Надамо се да је то почетак и да ће 2022.година и све наредне сарадња бити све већа, а све у циљу развоја предшколског васпитања и образовања све већег броја дјеце са територије града Бијељина. Ми имамо идеје које ћемо предложити Градској Управи, на који начин та сарадња може бити ефикаснија и успјешнија. Ово што је започето прошле године то је директна подршка родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, али према ријечима градоначелника и појединих одборника постоје планови и идеје како да се помогне и приватним предшколским установама“, завршава Гашић.

Славиша Вујановић, директор ЈУ Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ рекао је да што се тиче прешколског образовања на подручју града Бијељина у протеклој години доста тога урађено, уведено је суфинансирање за родитеље чија дјеца бораве у приватним вртићима, а и цијена боравка дјеце у ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ је смањена.

-Скупштина и градоначелник Града Бијељина у наредном периоду требали би уложити напоре на повећању капацитета свих установа на подручју града Бијељина, превасходно Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ који је у надлежности града Бијељина, да би што већи број дјеце похађао вртић. Предшколско образовање је почетак и темељ развоја дјетета, а оно је  скуп, можда и најскупљи дио образовног система и морамо се трудити да на подручју града Бијељина буде доступан свој дјеци, без обзира који је то програм цјелодневни или скраћени“, завршава Вујановић.

(Семберија инфо)