ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ


Пруга без повратка
У Музеју Семберије у четвртак, 5 августа, са почетком у 20 часова, биће отворена изложба под називом ,,Пруга без повратка''.

Из Музеја Семберија подсјећају да је прве трачнице у Семберији положила је Аустроугарска 1916. године од Босанске Раче до Бијељине а затим до Угљевика, за ефикаснији транспорт ,,земаљских добара'' и мрког угља из угљевичког рудника.

Путнички саобраћај на истој дионици успоставља се по окончању 1. свјетског рата, а 1950. године повезују се једним непрекинутим колосијеком градови Бијељина (данас држава РС/БиХ) и Шид (Република Србија).

Изградњом Термоелектране Угљевик 1979. године укида се пруга Мезграја-Бијељина (крак за Угљевик је престао са радом већ 1967), док је дионица Бијељина-Шид угашена 2005. године.

Изградњом нове аутобуске станице на некадашњем земљишту жељезничке станице у Бијељини, 2020. године,  уклоњени су посљедњи трагова жељезнице у Семберији.

-Изложбом подсјећамо јавност на непун вијек семберске жељезнице и значај који је у том периоду имала за наш крај.
Истовремено се придружујемо обиљежавању актуелне Европске године жељезнице проглашене од стране Вијећа ЕУ у циљу промоције и унапређења овог еколошког, удобног и сигурног начина путовања.

Садржај изложбе чине бројне фотографије, архивска грађа и експонати из фундуса Музеја Семберије, као и они уступљени за ову прилику од стране наших суграђана, некадашњих службеника жељезнице или њихових потомака.
Аутори изложбе „Пруга без повратка“ су Тања Лазић, Сњежана Антић и Дејан Ћосић, кустоси Музеја Семберије'', прецизирају из бијељинског Музеја и наглашавају да се изложба може погледати од 5. августа до 5. октобра.