ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ ОКУПИО ВЕЛИКИ БРОЈ МЛАДИХ, КУМ ЦРКВЕ ДАНИЈЕЛ ПЕРИЋ :: Semberija INFO ::

 

ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ ОКУПИО ВЕЛИКИ БРОЈ МЛАДИХ, КУМ ЦРКВЕ ДАНИЈЕЛ ПЕРИЋ


У Пожарници је Илиндански сабор окупио више од 2000 људи. У организацији Завичајног удружења Тузлака и Црквене општине Пожарница, а уз подршку Градске управе Бијељина, обиљежено је 125 година Храма Вазнесења Господњег и 29 година од егзодуса Срба из тузланске регије. Ове године кум храма је Данијел Перић, најмлађи кум од како постоји црква у Пожарници.

Данијел Перић је из своје родне Пожарнице избјегао прије 30 година и никада је није заборавио.
 

„За мене и моју породицу је велика част што данас имамо прилику да будемо кумови храма у Пожарници. Од како постоји ова црква, како су ми свештеници рекли, ја сам до сада најмлађи кум. Овдје сам ја крштен и своју ћеркицу ћу крстити у овој цркви"- казао је за Бијељина Данас Данијел Перић, секретар Завичајног удружења Тузлака и одборник у Скупштини града.

Перић каже да је посебно задовољан што је данас видио доста младих брачних парова са дјецом, те да је сигуран да наше обичаје и традицију неће заборавити. „Ми Срби смо богат народ са својом културом и традицијом и то нас је сачувало у свим недаћама. Завичајно удружење Тузлака је успјело да након рата обнови Храм у Пожарници и да поново окупи оволики број грађана који су некад живјели у Тузли. Успјели смо у томе да се наши коријени не забораве" казао је Перић и поручио - Како чинили тако нам и Бог помагао.



Скуп грађана у Пожарници данас је почео од 14 часова, а био је организован и бесплатан превоз из Бијељине. Након окупљања услиједило је даривање црквених икона и барјака, а потом и дочек епископа Зворничко тузланског Фотија након чега је одржана литија и служен парастос погинулима у Јасеновцу.

У Пожарници су данас Илинданском Сабору присуствовали и градоначелник Љубиша Петровић, предсједник Скупштине града, Александар Ђурђевић као и бројни други челници.

Ове године на Илинданском сабору у Пожарници примјетан је био велики број младих људи који су како кажу, дошли да посјете мјесто гдје су рођени и крштени њихови родитељи, баке и дедови и како би сачували традицију и коријене од заборава.



Традицију чува и породица Тракиловић, повратници у Пожарницу којима често из Бијељине у посјету долазе дјеца и унучићи. Ристо Тракиловић се са супругом 2005. године вратио у Пожарницу на своје имање. У пензији је већ 14 година. Некада је присјећа се, крштен у овој цркви и каже да се увијек изузетно радује 2. августу, јер на тај дан види много своје родбине и старих пријатеља. На питање како се живи данас у Пожарници, овај повратник каже да није лоше.



„Све у свему није лоше. Живимо од пензије, имамо нешто и земље ту, а најбоље нам је кад се овако сви окупимо када су празници. Поготово када нам дођу дјеца и унучад, а долазе нам често. Са комшијама се добро слажемо, ја имам доста пријатеља у Тузли са којима сам раније радио, дружим се са њима као и са осталим повратницима нашим комшијама" - истиче Ристо. Њега је данас епископ Фотије одликовао Орденом краља Драгутина, за несебичну помоћ у обнови храма.

(Бијелјина Данас)