БИЈЕЉИНСКИ ОРТОПЕДИ УСПЈЕШНО ИЗВЕЛИ ОПЕРАЦИЈУ РЕВИЗИЈЕ ПРОТЕЗЕ КОЉЕНА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ ОРТОПЕДИ УСПЈЕШНО ИЗВЕЛИ ОПЕРАЦИЈУ РЕВИЗИЈЕ ПРОТЕЗЕ КОЉЕНА


Болница ,,Свети врачеви“ увела је нове оперативне процедуре у ортопедији и тим поводом организована је прес конференција на којој су изјаве дали специјалисти ортопедије др Игор Поповић и др Драган Ђорђић.
 
На Одсјеку ортопедије бијељинске болнице током прошле године урађено је укупно 450 операција, од тога 40 операција имплантација протезе кука, 12 операција имплантација протезе кољена и збринуто је око 250 различитих прелома. Након попуштања епидемиолошких мјера болница се вратила нормалном механизму рада и у прва три мјесеца ове године на Одсјеку ортопедије урађено је више од 150 операција.

 
-У посљедње вријеме урадили смо 35 протеза кукова, око 20 протеза кољена и преко 120 прелома“, прецизира шеф Одсјека ортопедије Болнице ,,Свети врачеви“ др Игор Поповић нагласивши да су ревизионе протезе нова ствар која се појављује у овој здравственој установи. Како наводи, само у првих пар мјесеци ове године урадили су четири операције ревизије кука, а најновија метода коју су радили је ревизија протезе кољена.
 
-Ревизија протезе кољена је операција која се ради када протеза кољена која је примарно урађена више не обавља своју функцију и дошло је до неког обољења око те протезе“, појашњава др Поповић нагласивши да иако су у основи сличне операције, ревизија протезе кољена у односу на примарну замјену кољена је комплекснија, дуготрајнија и сложенија процедура.

Специјалисти ортопедије бијељинске болнице подсјећају да се вјештачка кољена раде већ дуго, а у посљедње вријеме то су јако честе операције. У ортопедској хирургији су компликације могуће и последично постоји потреба да се код одређеног броја пацијената нешто поправља или мијења након примарне операције уградње кољена.
 
Др Драган Ђорђић био је шеф тима који је недавно радио прву операцију ревизије протезе кољена у Болници ,,Свети врачеви“.
 
-Ортопедска хирургија је једна јако комплексна наука, а ревизије протезе су тешке и захтјевне процедуре. Мој колега Игор Поповић и ја, као и наш ранији шеф др Недељко Поповић (који је сад у заслуженој пензији), пуно смо радили на томе да развијемо ортопедију. Направили смо нешто што је захтијевало много више од саме ове интервенције коју смо недавно извршили. Овој операцији је претходило барем шест година одлазака у многе друге здравствене установе и центре да би то научили и сада с поносом можемо рећи да успјешно изводимо и ревизионе операције“ каже др Ђорђић додавши да ревизија протезе кољена захтијева посебно планирање, а обично су потребни и посебни ревизиони имплатанти.
 
Пацијенткиња којој је тим на челу са др Драганом Ђорђићем радио операцију ревизије протезе кољена добро се осјећа, хода, ових дана иде кући. 
 
-Надамо се да ће ова нова оперативна процедура  да остане, да ћемо је и даље успјешно изводити у нашој болници и да ће нас сврстати у један од елитних центара који раде овај захват. Иначе, ми смо друга здравствена установа која то ради у Републици Српској, а оно што  посебно желим да нагласим је да операцију радимо сами, без учешћа гостујућих професора и других стручних лица“, каже др Ђорђић који је поносан на успјех свог тима за који истиче да прати свјетске трендове у третману локомоторног система.

Семберија инфо