ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ САВЕ КОЈИЋА: Био је тих и храбар човјек :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ САВЕ КОЈИЋА: Био је тих и храбар човјек


Комеморација поводом смрти Саве Којића одржана је данас у Великој сали Центра за културу у Бијељини. Комеморацији су присуствовали високи званичници града, пријатељи и родбина покојног Саве Којића. Посљедњи поздрав је упутио др Милан Новаковић, пријатељ и колега, који је истакао заслуге покојног Саве за оснивање Српске демократске странке и буђење националне свијести код Срба у Семберији.



- Саво је издржао многе и тешке битке на животном путу, како личне, тако и здравствене и професионалне. Имао је болести на којима се искушавао и издржао је. Посљедњу борбу, коју је водио са невидљивим и смртоносним убицом, није могао да издржи. Многима од нас је помагао, и ми му остајемо захвални, било као сарадник, или надређени, или подређени'', истакао је др Новаковић.



У име сабораца из Гарде ,,Пантери“ обратио се Петар Цвијетиновић, наводећи да је Саво Којић био патриота и велики борац, који је од почетка са командантом Лјубишом Савићем – Маузером, покренуо борбу српског народа на овим просторима. 
  
У име Града Бијељина, обратио се градоначелник Љубиша Петровић, који је навео да је Саво био човјек који је у окружењу доносио мир и спокој, чак и у оним најкритичнијим тренуцима. 



- Често су тихи људи, као што је то био Саво, заправо, храбри људи. Храбри су, јер вјерују у то што раде, не обазирујући се на опасности којима су изложени. Саво је био један од оних који су српски народ Семберије окренули да се национално и политички пробуде и организује. СДС је тих дана била свенародни покрет, основан да би наш народ очувао свој идентитет. Саво је имао храбрости и да од самог почетка буде дио Гарде ,,Пантери'', јединице која је водила најтеже битке на територији Републике Српске'', навео је градоначелник Љубиша Петровић. 



Саво Којић рођен је 1953. године у Црњелову гдје је и завршио основну школу. Средњу учитељску завршио је у Бијељини, а Правни факултет на Универзитету у Сарајеву. Богату професионалну каријеру почео је у јавном правобранилаштву. У годинама када је то било тешко, од почетка се укључио у активности на буђењу националне свијести српског народа и био је један од оснивача Српске демократске странке у Семберији. У ратним годинама, обављао је дужност предсједника Извршног одбора општине Бијељина. Био је и један од оснивача Гарде „Пантери“, као и ратни предсједник СДС за регију Семберије и Мајевице. Након рата, Саво Којић је обављао одговорне дужности у ОЈПД „Град“ , у Управи царина, а низ година све до смрти радио је у Министарству цивилних послова.