МЛАДИ ЉУДИ ОДЛАЗЕ, АЛИ ЈЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ ШТО СЕ НЕ ВРАЋАЈУ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ ЉУДИ ОДЛАЗЕ, АЛИ ЈЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ ШТО СЕ НЕ ВРАЋАЈУ


Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеље Републике Српске „Корјени“ је отворило своја врата и у Бијељини. Какви су мотиви оснивања Удружења и који су програмски циљеви, питали смо предсједника Извршног одбора Управног одбора Удружења Милана Гутића.
 
  • Удружење „Корјени“ је невладина, нестраначка, неполитичка и непрофитна организација. Како се сва удружења образују тамо гдје се препознају слабости, тако смо и ми уочили да односи између матице и дијаспоре нису на одговарајућем нивоу, ако говоримо и о Србији и о Републици Српској. То је озбиљан простор у овом изузетно турбулентном времену у којем може да дође до кохезије односно јачања сарадње. Визија Удружења јесте да дамо свој допринос изградњи модерне, уређене, патриотске државе на темељима вриједности из прошлости а у складу са вриједностима данашањег времена, навео је Гутић.
Суоченисасвевећимодливомстановништваижељоммладихљуди да одуизсвојеземље, намећу се озбиљнапитања, којатражеодговоре.
 
  • Знамо да нас прати одлив становништа.Проблем је што наши млади, стручни људи одлазе али је већи проблем зашто се не враћају. Морамо истаћи да се кроз вијекове и године одавде одлазило, али сада одлазе најбољи међу нама. Заједнички именитељ свих одлазака јесте неспремност државе и проблеми који прате ту државу. Поставља се питање шта можемо да учинимо да смањимо одлазак одавде али и да омогућимо већи повратак. У томе лежи суштина нашег рада. Елементи које дефинишу развијеност једне земље су привреда, култура, наука, образовање, вјера, традиција, спорт и породица. Имамо пет одбора, сви одбори имају своје програмске активности. Имамо намјеру да су свим општинама и градовима оформимо овакве одборе, а да у свим насељеним мјестима формирамо мјесне одбор, јер ми гледано завичајно патриотски волимо своје село. И дрво је, без корјена и грана, само један балван, истиче Гутић.
Сарадњаизмеђудијаспореили “Срба у расејању” иматице је вишеструкозначајна, како у економскомтакои у културолошкомпогледу.
 
  • Желимо да његујемо своје корјене али да никада не учинимо ништа на штету другог народа. Пуна права имају пријатељи Срба, што желим нарочито да истакнем. Желимо да Република Српска и Србија буду модерне, уређене државе у којима ћемо бити поносни што припадамо свом народу. Чини ми се да немамо довољно привредног, научног и економског патриотизма. Поред економског бенефита, значајна су искуства и навике које наши људи из дијаспоре могу да дијеле са нама. Богатство је у свијету културе и како би рекао један мој пријатељ пјесник „Иду јутра, иду дани, културом се отаџбина брани“, истакао је Милан Гутић, предсједник Извршног одбора Управног одбора Удружења „Корјени“.

​Семберија инфо