ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА “КОРЈЕНИ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА “КОРЈЕНИ У БИЈЕЉИНИ


Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеље Републике Српске „Корјени“ данас је одржало оснивачку скупштину у Бијељини.

Чланови Удружења „Корјени“ су непосредно прије почетка скупштине положили вијенац на Споменик палим борцима у Отаџбинском рату и минутом ћутања одали почаст погинулим борцима. Оснивачкој скупштини Удружења су присуствовали многобројни гости а међу њима и градоначелник града Бијељина Љубиша Петровић, начелник општине Лопаре Радо Савић, предсједник Удружења „Корјени“ Лопаре Желимир Нешковић те гости из дијаспоре.
 
  • Изузетно ми је драго што данас у нашој Семберији оснивамо Удружење „Корјени“. Идеја о оваквом удружењу је настала 2016. године у Цириху са циљем да повеже матицу и дијаспору те Србе у региону и пријатеље Срба. Упрскос пандемији можемо се похвалити резултатима, јер имамо око 40 организационих одбора у различитим општинама и градовима у Србији и Републици Српској. Радимо у Аустрији, Словенији, Италији, Француској. Првенствени циљ Удружења је повезивање у културном а онда и у економском смислу. Лопаре су примјер како дијаспора улаже у матицу, навео је Стојан Стевановић, предсједник Удружења „Корјени“.
Градоначеник Љубиша Петровић је изразио захвалност на указаном повјерењу те спремност локалне самоуправе да сарађује и унапређује односе са дијаспором.
 
  • Желимо да дамо свој допринос и подршку оснивању оваквог Удружења у Бијељини, које има за задатак унапређење сарадње на нивоу привреде, културе, традиције и побољшање свеопштег амбијента, које ће свакодневицу Срба учинити лакшом и прихватљивијом, навео је градоначелник Љубиша Петровић.


На оснивачкој скупштини изабрана су радна тијела и предсједништво, усвојен је Статут Удружења те утврђени циљеви, визија и мисија Удружења. Новоизабрани предсједник Удружења „Корјени“ Бијељина Драган Мркајић је истакао важност коју Удружење има за град Бијељина.
 
  •  Желимо да приближимо нашу дијаспору и људе са капиталом матици, да дођу, да улажу и да се врате овдје а не да дајемо странцима оно што можемо дати нашим људима. У наредном периоду ћемо отворити канцеларију са првенственим задатком евиденције наше дијаспоре са подручја града, а потом и организовање семинара, сусрета привредника и повезивање са нашом привредом , али и у свим другим сферама кроз културу и спорт. Имамо у плану да формирамо посебан огранак Удружења који би окупљао младе. Очекујемо добру сарадњу са органима локалне самоуправе и органима Републике Српске, истакао је Драган Мркајић, предсједник Удружења „Корјени“ Бијељина.

Семберија инфо