НАСТАВАК СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА РОМА :: Semberija INFO ::

 

НАСТАВАК СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА РОМА


Већ трећу годину Градска управа Града Бијељина учествује у пројекту „Стамбено збрињавање Рома у БиХ“ у којем заједно за Министарством за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и швајцарским Каритасом током четири фазе планира изградити четири стамбена објекта са 24 стамбене јединице за суграђане који се налазе у тешком социо-економском положају. Крајем прошле године предато је шест новоизграђених станова за шест породица са укупно 30 чланова.

Данас је градоначелник Љубиша Петровић обишао радове на другом објекту, чијим завршетком ће нових шест ромских породица стећи кров над главом. Нагласио је да је Градска управа посебно посвећена рјешавању проблема најугроженијих категорија становништва.

-Укупан пројекат изградње 24 стана за ромске породице износи око милион и по конвертибилних марака. Градска управа учествује у финансирању ових шест станова са 140.000 конвертибилних марака, од чега се 100.000 односи на земљиште, потребне дозволе и инфраструктуру која иде уз стамбене објекте. Обезбиједили смо средства и за сљедећу, трећу фазу градње у којој ћемо изградити још шест станова“, рекао је градоначелник Петровић.



Бакир Омукић, представник швајцарског Каритаса истакао је да је и Каритас обезбиједио средства за изградњу треће фазе пројекта „Стамбено збрињавање Рома у БиХ“.

-У току је израда једног ширег четверогодишњег плана, који би требао трајати до 2025. године а који ће имати интегративни приступ ромској популацији у смислу обазбјеђења стамбеног простора, запослења, социјалне подршке и образовања Рома у БиХ“, рекао је Омукић.