“НАСТАВАК САРАДЊЕ” НЕШКОВИЋ И ЕМРИЋ У ИМЕ ЗЕЛЕНОГ КЛУБА БИХ РАЗГОВАРАЛИ С ДИРЕКТОРОМ СЕКРЕТАРИЈАТА ЕНЕРГЕТСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЕВРОПЕ :: Semberija INFO ::

 

“НАСТАВАК САРАДЊЕ” НЕШКОВИЋ И ЕМРИЋ У ИМЕ ЗЕЛЕНОГ КЛУБА БИХ РАЗГОВАРАЛИ С ДИРЕКТОРОМ СЕКРЕТАРИЈАТА ЕНЕРГЕТСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЕВРОПЕ


Новоизабрани делагат у Дому народа БиХ Желимир Нешковић заједно са послаником у ПД ПС БиХ Јасмином Емрићем разговарао је данас у Бечу са директором Секретаријата Енергетске заједнице Европе Артуром Лорковским на тему енергетике и положај БиХ у Енергетској заједници.

Нешковић који је потпредсједник Зеленог клуба БиХ, позвао је Лорковског да посјети БиХ већ почетком наредне године како би на лицу мјеста разговарано о свим текућим темама везаних за однос БиХ и Енергетске заједнице.

-Повољнија је ситуација и боља атмосфера у БиХ него у претходном периоду када је у питању спремност да се обавезе према Енергетској заједници ставе у фокус и крену у рјешавање већ у наредној години иако тренутно постоје одређени проблеми јер нису испуњене обавезе које има БиХ према Енергетској заједници-рекао је Нешковић.

Он је додао да је неопходно даље улагање у енергетику у БиХ како у постојеће капацитете тако и у обновљиве изворе енергије који представљају шансу за даљи развој овог сектора



-Цијена енергената је доминантна тема, посебно у данашње вријеме када је на сцени енергетска криза са Русијом и Украјином. БиХ има потенцијал у обновљивим изворима енергије и треба га искористити-закључио је Нешковић.

Делегацију Зеленог клуба БиХ чинили су још и директор Школе за политичке студије Савјета Европе у БиХ Есад Маврић те секретар Комисије за спољну трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације у Парламенту БиХ Ненад Пандуревић.

Састанку је заједно са члановима Зеленог клуба БиХ присуствовао замјеник директора Секретаријата Енергетске заједнице Дирк Бушле.

Емрић је захвалио на спремности Енергетске заједнице за даљу сарадњу са БиХ.

-Договорен је наставак дијалога одмах након формирања извршне и законодавне власти на државном нивоу, ради покретања конкретних активности и израде акцијског плана за усвајање неопходне законске легислативе и испуњавања приоритетних обавеза ради враћања суспенованих права-рекао је Емрић.

Делегација је присуствовала јучерашњем састанку Зелених клубова земаља чланица Енергетске заједнице и Парламентарног форума са представницима Енергетске заједнице у Бечу.