ЈЗУ „Свети Врачеви“ Бијељина: Потписан Споразум о сарадњи са двије највеће дјечије клинике на Балкану :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ „Свети Врачеви“ Бијељина: Потписан Споразум о сарадњи са двије највеће дјечије клинике на Балкану


У просторијама ЈЗУ „Свети Врачеви“ данас је потписан Споразум о сарадњи између ЈЗУ „Свети Врачеви“ и двије највеће дјечије клинике на Балкану, Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије „Др Вукан Чупић“ и Универзитетске дјечије клинике „Тиршова“ из Београда.

Споразум су потписали директор Болнице „Свети Врачеви“ проф. Др Златко Максимовић и проф др Радоје Симић, директор , Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије „Др Вукан Чупић“ и проф. др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике „Тиршова“ из Београда.



- Бијељинска болница наставља праксу добре сарадње  са најбољим здравственим установама у региону. Подсјетићу, већ дужи временски период еминентни стручњаци долазе у нашу установу, првенствено универзитетски професори. Моје је велико задовољство што су овдје свјетски познати и признати еминентни професори, стручњаци и директори двије највеће дјечије клинике на Балкану и данас смо озваничили нашу сарадњу. Институционално смо потписали данас споразум о сарадњи, гдје ће они, а и њихове колеге редовно долазити у нашу установу и едуковати наше запослене. Нема већег задовољства него пружити помоћ, здравствену заштиту нашим суграђанима, а поготову када су у питању дјеца“, истакао је  директор Болнице „Свети Врачеви“ проф. Др Златко Максимовић.



- Сарадња са Болницом „Свети Врачеви“ постоји дуго, али посебно од када је на челу и руководилац проф. Др Затко Максимовић. Ова сарадња је проширена, а потписивање Споразума је плод ангажовања и размишљања проф. Максимовића и његовог тима. У његовом тиму постоје дечији хирург, педијатар, хирург, васкуларни хирур, односно способан тим. Доктор Микајло Лазић је дечији хирург и педијатар, што значи да је најкомплетнији дечији доктор на овим просторима, то нема ни једна болница. Сагледати дете и хируршки и интернистички може само тако едукован доктор. Едукацију је прошао у Београду, а то му је омогућио проф. Максимовић. Ја одлазим и у Бањалуку, а ово је болница која одмах после Бањалуке болница која је по значају, успешности, условима и квалитету одмах иза Клиничког центра РС“, казао је проф др Радоје Симић, директор , Института за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије „Др Вукан Чупић“ и додао да се њихова едукација састоји од предавања која они држе, едукација показне операције и едукација дјечијих хирурга запослених у Болници „Свети Врачеви“, др Микајла Лазића и др Бранке Дакић.

- Сарадњу са бијељинском болницом имамо последњих 20 година и морам рећи да су пацијенти који се упућују на дјечију хирургију изузетно комплексни. Колега Лазић решава већину тих урођених мана код деце и ургентних стања, а то ради беспрекорно. Долазак у ову болницу за мене је једно велико задовољство и велико признање“, рекао је проф. др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике „Тиршова“ из Београда.

- Професори Симић и Дучић су једина два професора из дјечије хирургије који долазе у нашу болницу. Овдје имамо част да их угостимо,  да нам долазе, оперишу, показују, едукују обојица. Професор Симић, као еминентни дјечији хирург бави се пластичном хирургијом и оперише врло комплексне мане и стања углавном из домена главе и врата, што мало ко ради, а професор Дучић оперише урођене мане које нико не ради, ни у Бањалуци, па чак ни у Сарајеву. Овдје смо радили неке операције, које се на територији БиХ не раде. Наше задовољство је веће што се баш у нашој установи раде такве операције“, истакао је др Микајло Лазић, дјечији хирург.


Семберија инфо - С. Ристановић