ПРВА ОПЕРАЦИЈА УРОЂЕНО КРИВОГ СТОПАЛА :: Semberija INFO ::

 

ПРВА ОПЕРАЦИЈА УРОЂЕНО КРИВОГ СТОПАЛА


Foto
Данас је у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина први пут обављена операција урођено кривог стопала код четворогодишњег дјетета.  У региону само два центра изводе овакву врсту операција, а то су Универзитетска дјечија клиника „Тиршова“ из Београда и Институт за мајку и дјете Нови Београд. Операцију у Бијељини  обавио је професор др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике „Тиршова“ из Београда, чиме почиње дугорочна сарадња бијељинске болнице са престижном дјечијом клиником „Тиршова“.

Професор Дучић,  данас, поред операције коју је обавио, одржао је и стручно предавање на тему „Болести кукова код дјеце“, којој су присуствовали представници и љекари бијељинске и зворничке болнице, те домова здравља из Бијељине, Угљевика, Зворника и Лопара.

Директор ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Бијељина, професор др Златко Максимовић рекао је да су данас са професором др Синишом Дучићем договорили дугорочну сарадњу.



-Срећни смо што директори оба центара гдје се изводи операција урођено кривог стопала, професор др Дучић и професор др Симић долазе код нас и у болници врше едукацију. Уз нашег примаријус др Микајла Лазића, који је специјалиста дјечије хирургије, болница ће имати још једног специјалисту, а то је др Бранка Дакић, а планирамо да дамо још једну специјализацију из дјечије хирургије.  Тако да, ми ћемо постати респектабилна болница и центар гдје ће се радити захвати из дјечије хирургије. Ово све није случајно, ми то радимо зато што знамо да су дјеца наше највеће богатство“, завршава Максимовић.

Професор др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике „Тиршова“из Београда рекао је да је почаствован што је позван у Бијељину и да се радо одазвао позиву.

-Морам рећи да имате једног изванредног дечијег хирурга и са сарадња са њим биће изванредна. Доктор Лазић и ја се знамо више од 20 година и сви пацијенти које је он упућивао били су најтежи. Први пут сам у болници овдје у Бијељини и морам рећи да сам импресиониран како овде све функционише. Услови у салама су изванредни, особље је било  као да сам радио у Тиршовој, чини ми се да сам имао и боље асистенте. Све је било беспрекорно. Мислим да овде можемо много да радимо, да се ортопедски случајеви  неће више морати упућивати у Београд. Овде ће се моћи радити све оно што се ради у Београду везано за дечију ортопедију“, завршава професор др Дучић.



Према рјечима професора др Синише Дучића, данашњу операцију коју су извели др Лазић, др Ристић и он прошла једобро, како су и очекивали.  Радило се о пацијентукоји има урођен један од најтежих деформитета стопала, а отежавајућа околност је била то што је мало старији и изузетно крупан.

Примаријус др Микајло Лазић, специјалиста дјечије хирургије рекао је да је ово прва операција урођено кривог стопала  на овом простору.

-Ово је једна од накомпликованијих операција што може у дјечијој ортопедији да се уради. Током ове операције отворе се све кошчице на стопалу и „слажу се наново“, сваки зглоб отворите на стопалу и већина тетива се мора продужити и операција се некада мора радити из више резова. Овога пута смо то урадили из једног реза, захваљујући вјештини професора Дучића“, завршио је др Лазић.



(Семберија инфо)