УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ СРПСКОГ СЕЛА МЕЗГРАЈА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ СРПСКОГ СЕЛА МЕЗГРАЈА


У Мезграји код Угљевика обиљежено је 26 година од одбране овог мјеста, које су 13. септембра 1994. године напале снаге тзв. Армије БиХ из Теочака и убиле три цивила, а за овај злочин нико није одговарао.

Погинулима је служен парастос, а потом су положени вијенци. Тиме су представници бораца и општине Угљевик, чланови породица, пријатељи и саборци одали почаст за осам погинулих бораца Војске Републике Српске из овога краја и три цивилне жртве рата из Мезграје, чија су имена уписана на спомен-обиљежју.



Мјештанин Митар Нешковић рекао је новинарима да су становници Мезграје бранили своје село и породице, а сви погинули изгубили су животе бранећи се на кућном прагу.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић подсјетио је да је на данашњи дан извршен ратни злочин над цивилима овог мјеста за који нико није одговарао.



"Захваљујући храбрим мјештанима Мезграје село је одбрањено, а наш циљ је да се злочин никад не заборави", рекао је Маринковић.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је послије вијенца да су погинули мјештани својим животима заштитили народ и простор ове општине.

"Ово је била прва линија одбране, а становници Мезграје су дали огроман допринос стварању Републике Српске и заштити српског народа", рекао је Перић и истакао значај његовања идеала слободе за који су погинули српски борци.

​Општина Угљевик