ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ КОНЦЕРТОМ ОБИЉЕЖИЛИ КРСНУ СЛАВУ :: Semberija INFO ::

 

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ КОНЦЕРТОМ ОБИЉЕЖИЛИ КРСНУ СЛАВУ


Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Рудар" из Угљевика  ломљењем славског колача и годишњим концертом у спортској сали ове подмајевичке општине обиљежило је крсну славу Светог Василија Великог и 43. годину рада.

Након ломљења славског колача,  кум славе начелник општине Угљевик Василије Перић честитао је Православну нову годину Угљевичанима уз жењу  да их прати добро здравље, срећа, радост и успијех у свим породицама Угљевика и Републике Српске.

„Куд „Рудар“ чува културу, традицију и обичаје нашег краја и на најбољи могући начин представљају Угљевик и Републику Српску широм свијета“, рекао је Перић новинарима.

Он је најавио да ће и у наредном периоду општина Угљевик подржавати рад овог културно-умјетничког друштва.

На годишњем концерту наступило је осам ансамбала, од најмлађих до ветерана, са кореографијама „Еро с оног свијета“, „Црноречје“, „Шумадија“, „Мале Влашке“, „Поморавље“, „Понишавље“ и друге.

Предсједник КУД-а "Рудар" Милан Лазић истакао је да је ово друштво, организатор Међународног фестивала фоклора који се одржава сваке године  у јулу мејсецу у Угљевику, а да су предходне године гости били из Колумбије.

„У поводу крсне славе општине Угљевик Свете Петке Параскеве организатори смо  Дјечијег фолклорног фестивала“, рекао је Лазић.

Лазић је напоменуо да је КУД „Рудар“ основан 1976. године да у свом сааставу има осам ансамбала и броји преко 350 чланова.

„Гостовали смо широм свијета али смо и у нашем Угљевику угостили бројне фолклорне амсамбле који су упознали нашу традицију, културу, обичаје и нашу Републику Српску“, истакао је Лазић