Цивилна заштита града Бијељина најопремљенија у Српској :: Semberija INFO ::

 

Цивилна заштита града Бијељина најопремљенија у Српској


У седам специјализованих градских јединица и двадесет распоређених по сеоским мјесним заједницама које гравитирају плавним подручјима уз ријеке Саву и Дрину, ангажовано је око 1.600 припадника Цивилне заштите града Бијељина.
 
У прошлој години за набавку нове опреме и обуку припадника ове службе из локалног буџета издвојено је 45.000 КМ,  а средства за ове намјене у текућој години су повећана на 55.000 КМ. Цивилна заштита града Бијељина спремна је да благовремено дјелује у случају елементарних непогода.

Катастрофалне поплаве 2010. и 2014. године показале су да могућност боље заштите подручја Семберије од поплава мора бити приоритет надлежних. Вишемилионске штете коју је водена стихија нанијела домаћинствима, привредним објектима, ораницама и сточном фонду, још дуго неће бити надокнађене. Да би се евентуалне елементарне непогоде, попут ове, дочекале спремније, у Цивилној заштити града Бијељина предузимају све неопходне мјере, каже шеф Штаба Цивилне заштите Града Бијељина Радомир Марјановић.
–Имамо 30 чамаца свих врста, 25 ванбродских мотора, 25 агрегата, имамо  50.000 врећа за пијесак и све остало што је неопходно за ванредне ситуације – каже Марјановић.

Он додаје да се у опремање јединица Цивилне заштите константно улаже.
–Примјера ради, предузеће “Воде” утрошило је око 150.000 КМ за инвестиционо одржавање хидромелирационих система, средствима од близу 350.000 КМ Одјељења за стамбено-комуналне послове реконструисани су мостови у Сувом Пољу, Бјелошевцу и Јоховцу. Укупно за функционисање система заштите и спасавања у прошлој години издвојено је око милион марака – прецизирао је Марјановић.
 
 
Велику улогу у спасавању људи и материјално-техничких добара имају и рониоци. Командир јединице за спасавање на води и под водом и предсједник Ронилачког клуба „Пантери“ Здравко Стевановић каже да чланови овог клуба евакуишу становништво из угрожених кућа које су опкољене водом.
 
–Наши рониоци обучени су и имају опрему да могу да бораве у води у таквим природним условима, када је вода хладна и водостај висок, поготово на локацијама којима остали припадници Цвивилне заштите не могу да приђу – појашњава Стевановић.

Ронилачки клуб „Пантери“ основан је 1989-те године, а његов рад је обновљен 1994-те године. Од тада је обучено стотинак ронилаца, од којих је данас активно 30.

Не смије се занемарити ни ангажман Професионалне ватрогасне јединице Бијељина, прије свега  на исцрпавању  воде из поплављених подручја. И ова јединица располаже потребним људством и опремом.
Градски штаб Бијељина усвојио је и планске документе за ванредне ситуације, планове заштите и спасавања од поплава, шумских и других пожара за 2019-ту годину. Приоритет су заштита људских живота и материјалних добара па ће се и даље континуирано радити на обуци припадника ове јединице.
Донација Ватрогасног савеза РС

Командир Ватрогасне јединице Бијељина Миле Спасојевић подсјећа да је велика помоћ овој јединици и пумпа капацитета, 20.000 литара у минути.

-То је донација Ватрогасног савеза РС и намијењена је за Семберију, али и регију уз ријеку Саву и ријеку Дрину, односно Зворник и Брчко. У протекле двије године у  опремање ове службе уложено је 3.219.000 КМ. Набављено је 18 различитих ватрогасних возила, али и друга ватрогасна заштитна опрема – појаснио је Спасојевић.