ПРЕДУЗЕЋЕ МЕГА ДРВО У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДУЗЕЋЕ МЕГА ДРВО У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНА


Околности у којима се глобално тржиште нашло усљед пандемијског проширења вируса корона, значајно су успориле до тада уобичајене активности, каже Соња Гаврић, комерцијални директор предузећа ,,Мега Дрво” из Бијељине, које највећи дио својих производа извози на западноевропско тржиште.

“У једном тренутку, слободан проток робе и услуга био је у потпуности заустављен, што је изазвало несагледиве посљедице у међународним оквирима, па и у индустрији чији смо ми дио, посебно узевши у обзир извозну орјентацију нашег пословања.

У прилог томе говори чињеница да је у априлу ове године приход од продаје у нашем предузећу био у драстичном паду од око 40 одсто, у односу на раније мјесеце.


Ипак, изазов који је и даље пред нама учи нас како се прилагодити новонасталим околностима и како сачувати тржишну позицију, уз приоритетну бригу о здрављу и сигурности запослених и организацији радних активности са епидемиолошким мјерама”, истиче Соња Гаврић, наводећи податак да у овом предузећу тренутно ради 266 радника, те да је по шестомјесечном обрачуну забиљежен пад прихода од продаје за пет одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што, како она каже, ипак, указује на један позитиван тренд и постепену стабилизацију тржишних услова у односу на период од почетка пандемије.


Што се тиче планова и предвиђања за преостала четири мјесеца ове године, Гаврићка каже да је неизвјесност још увијек присутна, те да менаџмент овог предузећа нагласак ставља на правовремено управљање промјенама.

“Завршава се љетња сезона коју и у редовним околностима у нашој индустрији карактерише пад тражње и након које обично слиједи узлазни ток пословних активности, те се надамо да ће се такав тренд и сада наставити, уколико епидемиолошка ситуација остане у контролисаним оквирима”.

Међу приоритетима у пословању овог предузећа, уз интензиван рад на очувању пословних активности на одрживом нивоу који ће омогућити сервисирање обавеза, Соња Гаврић наглашава и то да је у сваком тренутку међу приоритетима била и брига о запосленим радницима.

“У складу са обавезним мјерама за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона, организовали смо рад производних погона током трајања пандемије и за све то вријеме уредно смо сервисирали обавезе према запосленима и држави. Измијењене околности, у којима послујемо и живимо, само су нам још једном указале на значај заштите и здравља на раду, али и самодоговорности и солидарности”, каже Соња Гаврић.


Семберија инфо