ГО ОСТ-а Вojсke РС Бијељина: Дан сјећања :: Semberija INFO ::

 

ГО ОСТ-а Вojсke РС Бијељина: Дан сјећања


Претходних година смо заборављали. Нисмо се сјећали наших погинулух ратних другова на дан њихове погибије.
Да ли смо правили грешку, не сјећајући се на погинуле српске официре и подофицире у Одбрамбено - отаџбинском рату?

Нисмо се сјећали четворице погинулих официра и подофицира који су своје младе животе дали за Републику Српску, као и официра, који је умро поратних година. Гријешили смо. ГО ОСТ-а ВРС, желећи да исправи ову грешку, 30. августа је организовала парастос за погинуле и умрле ратне другове.

- Разумијевањем команде Касарне „Војвода Степа Степановић“ и виших нивоа командовања у цркви Светог кнеза Лазара у касарни обављен је парастос. Чинодејствовао је старјешина овог храма Васо Поповић, протонамјесник’’, прецизирали су из ове организације и поменули имена својих погинулих, ратних другова, као и умрлог ратног друга.

- То су капетан Миодраг Манојловић из Велиног Села, који је погинуо 21. септембра 1992. године у Карловцу, иначе припадник ЈНА, потпуковник Бранко Пантелић из Обреновца и капетан Стеван Лазић из Голог Брда, погинули у ширем реону села Растошница  4. септембра 1992. године. Обојица су  припадници Специјалне бригаде Гарда Пантери. У ширем реону села Пожарница 6. септембра 1992.године погинуо је поручник Љубиша Арсеновић из Доњег Црњелова, припадник 2. семберске бригаде. Почетком септембра за вријеме НАТО бомбардовања релеја Столице погинуо је старији водник Петар Думоњић, припадник 1. мајевичке бригаде. Послије краткотрајне, али опаке болести, 11. септембра 2013. године, умро је капетан Миле Петровић из Доње Чађавице, припадник Гарде Пантери. Капетан Петровић је током рата обављао дужност командира стрељачког вода и пјешадијске чете.

​На основу тога, да се закључити да су официри Војске Републике Српске погинули у одбрани српских насеља на Мајевици. Ми из ОСТА ВРС знамо да, како пролазе године, блиједе сјећања на догађаје и људе. Међутим, ми желимо да побиједимо заборав и да се, бар једном у години, сјетимо наших погинулих ратних другова, српских официра и подофицира’’, поручују из ГО ОСТ-а ВРС Бијељина.