​Основна школа Свети Сава, Бијељина: Учионица пуно боља од рада на даљину :: Semberija INFO ::

 

​Основна школа Свети Сава, Бијељина: Учионица пуно боља од рада на даљину


Ђорђе Мирковић је већ шест година на функцији директора Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини коју тренутно похађа 1.286 ученика. У први разред у овој школској години уписано је 150 ученика. У условима пандемије вируса корона, каже директор Мирковић, стриктно се поштују препоруке надлежних здравствених и образовних институција.



„Добро смо се организовали, дезинфиковали смо школу, поштују се прописана правила. Ученици поштују сва упутства, као и њихови наставници“, каже директор Мирковић, истичући да су одјељења подијељена у групе, тако да у учионицама максимално борави до петнаест ученика. „Школски час траје двадесет минута. Имамо просторију за изолацију, у случају да неки од ученика добије температуру. Одмах се позивају родитељи ученика и обавјештава се Хигијенско – епидемиолошка служба Дома здравља“.

Директор Мирковић каже да наставници за сада успјешно усклађују своје обавезе, јер сматра да је овакав начин рада пуно ефикаснији него рад на даљину.

Локална и шира јавност директора Мирковића познају по несебичном и пожртвованом раду на уређењу школског простора, реновирању школских објеката, кречењу, поправки школског крова, јер је и он лично учествовао у већини тих акција.



Мирковић каже да се комплетан школски колектив, на челу с њим, укључио у активности реновирања и уређења школског простора.
„Прије шест година затекао сам школу у лошем стању, те сам дошао на идеју да сопственим радним акцијама можемо пуно тога промијенити набоље. Не можемо изградити нови објекат, али можемо окречити учионице, поправити фасаду, уколико је малтер отпао. То су нека минимална улагања. Имао сам у протеклих шест и по година пуну подршку колектива, тако да смо урадили фасаду на анексу школског објекта који је изграђен давне 1902. године. Током овог распуста, захваљујући донацији од 15.000 долара (27.000 КМ), коју нам је послао наш бивши ученик Брано Перковић, он тренутно живи и ради у Сан Франциску, у САД, санирали смо степениште које је било критично, као и школске ходнике и врата на учионицама. Добили смо потпуно нови простор и нови, љепши школски амбијент. Неки су се чудили када директора виде на скели, али, сматрам да је то сасвим нормално и природно, уколико неко жели домаћински да се односи према фирми и кући у којој ради. Школу доживљавам као своју другу кућу. Овдје сам провео 35 година просвјетитељског рада“.

Ђорђе Мирковић каже да му није жао што је још један годишњи одмор провео радећи у школи.
„Већ шест година нисам ишао на годишњи одмор, јер тај период користим да нешто урадимо у школи. Моја дјеца су похађала ову школу, унучад иду у ову школу. Почетком прошлог вијека у овој школи је радио и мој прадјед Ђоко Мирковић као учитељ, тако да је и традиција утицала на такав мој однос према овој школи“, каже директор Ђорђе Мирковић.

Семберија инфо