МЕРКЕЛ: ЗАВРШИЋЕМО СЈЕВЕРНИ ТОК 2 УПРКОС АМЕРИЧКОМ ПРИТИСКУ :: Semberija INFO ::

 

МЕРКЕЛ: ЗАВРШИЋЕМО СЈЕВЕРНИ ТОК 2 УПРКОС АМЕРИЧКОМ ПРИТИСКУ


Њемачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила како је њена влада одлучна довршити изградњу гасовода Сјеверни ток 2, упркос покушајима САД-а да заустави тај пројекат.

Одлучност у погледу довршетка гасовода истакнула је током посјете својој изборној јединици на сјеверу Њемачке, говорећи о санкцијама које је Вашингтон увео ученицима изградње тог гасовода, који би у Њемачку и на шире европско тржиште требао допремати 55 милијарди квадратних метара природног гаса из Русије.

"Не сматрамо екстериторијалне санкције, односно оне које прелазе територију САД-а, легалним", рекла је Меркел у Штралсунду.

Сјеверни ток 2 важан је за њемачку савезну државу Мекленбург-Форпомерн, у којој је канцеларкина изборна јединица.

Цијеви потребне за изградњу пројекта испоручују се из мале луке Сасниц, а након завршетка градње очекује се да руски гас стигне у обални град Лубмин.

САД тврди да би Сјеверни ток 2 повећао енергетску зависност Европске уније о Русији, дајући Москви моћну политичку полугу на европском континенту и алат за потенцијално прекидање снабдијевања енергијом.
Критичари оптужују САД да покушава присилити савезника Њемачку на куповину природног гаса из САД-а по вишој цијени него од Русије.

САД је прошле године почео с увођењем санкција за пројекат Сјеверни ток 2.

Прошлог мјесеца су три америчка републиканска сенатора написала писмо лучком оператеру у Сасницу у којем га упозоравају да би могао бити подвргнут "разарајућим" санкцијама због пружање робе, услуга и подршке за градњу гасовода.

Те такозване секундарне санкције могле би значити економску пропаст за ту луку.

Руски министар спољњих послова Сергеј Лавров у уторак, првог септембра, је изјавио да Москва дијели став европских партнера о чисто комерцијалној природи пројекта гасовода Сјеверни ток 2 и противи се покушајима његовог кориштења у политичким играма.

Скренуо је пажњу и на, по његовој оцјени, нелегитимне покушаје ометања сровођења пројекта Сјеверни ток 2 изрицањем једностраних санкција.

"Само су санкције које је наметнуло Вијеће сигурности Уједињених нација легитимне... Све друго су покушаји поткопавања међународног права и начела Повеље УН-а, која позива на сарадњу у рјешавању било каквих проблема", казао је Лавров.

Semberija info