ЈУ ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ – МЈЕСТО ЗАЈЕДНИЧКОГ ЖИВЉЕЊА ДЈЕЦЕ, РОДИТЕЉА И ВАСПИТАЧА :: Semberija INFO ::

 

ЈУ ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ – МЈЕСТО ЗАЈЕДНИЧКОГ ЖИВЉЕЊА ДЈЕЦЕ, РОДИТЕЉА И ВАСПИТАЧА


У уторак, 02. септембра 2020. године ЈУ Дјечији вртић "Чика Јова Змај" почео је са васпитно-образовним радом у новој 2020/21. радној години. Тим поводом, издато је саопштење које преносимо у цјелости:

"Почели смо са радом у четири објекта: „Мали принц“, „Радост“, „Плави чуперак“ (Бијељина) и Сунце (Дворови), у 17 васпитних група јасличког и вртићког узраста и једна  група продуженог боравка за дјецу 1.и 2. разреда ОШ „Свети Сава“. 

Имајући у виду препоруке Института за јавно здравство Републике Српске, за сада је дозвољен боравак највише 20 дјеце у једној васпитној групи. У складу са епидемиолошком ситуацијом у наредним данима, Институт ће 15. септембра ревидирати своје препоруке и, уколико стање буде стабилно, дозволити боравак до 25 дјеце у једној групи.

Наша установа примјењује све здравстб хигијенско – епидемиолошке мјере које су прописане од надлежних: 
- дезобаријера и дезинфекционо средство за руке на улазу у вртић, 
- јутарња тријажа дјеце (мјерење температуре, попуњавање тријажних листова)
- свакодневна дезинфекција простора, играчака, посуђа и свих предмета и површина у вртићу, 
- обавезно ношење заштитних маски, како за запослене, тако и за родитеље и сл.

Поред наведених мјера, напомињемо да васпитачи са дјецом раде учеће активности које се баве здравствено – хигијенским навикама и труде се да их, на адекватан начин,упознају са опасностима од вируса, не нарушавајући њихов социо–емоционални статус.

Са надом да ћемо ускоро почети са радом у свим објектима и у пуном капацитету, од 1. октобра планирамо формирати три групе полудневног/тросатног  програма, за дјецу од 3- 6 година, и то: једну групу у вртићу „Сунце“ у Дворовима и двије групе у вртићу „Пачија школа“ у Јањи – Ново Насеље.

Посебно значајним сматрамо пројекат „Вртић је и моје право“, који је наш вртић припремио у сарадњи са Одсјеком за локални економски развој Града Бијељина. Пројекат ће бити финансиран од стране Владе Републике Српске,  преко Инвестиционо  развојне банке . У склопу наведеног пројекта ћемо, од 1. Октобра, формирати три групе полудневног/тросатног програма, са 70 дјеце из рањеивих категорија становништва (20 Рома, 20 дјеце са листе чекања и 30 дјеце преко Центра за социјални рад). Пројектом је планиран васпитно–образовни рад са дјецом од 3-6 година, у трајњу од три мејсеца, сваког радног дана, по три сата. Програм ће бити реализован у вртићу „Плави чуперак“, на Лединцима.

Поред васпитно – образовног рада са дјецом, биће организован округли сто за представнике институција, на тему „Значај раног учења и друшвена инклузија“, као и радионице за родитеље „Моје је право да имам права“ и                   „Друштвена инклузија – различитост је наше богатство“. У склопу пројекта „Вртић је и моје право“ опремићемо кухињу у вртићу „Плави чуперак“ и набавити нова дидактичка средства и играчке потребне за реализацију васпитно – образовних активности са дјецом.

Предшколско васпитање и образовање је процес раног учења и формирања личности дјетета од рођења до поласка у школу, а  општи циљ предшколског васпитања и образовања у Републици Српској је да омогући средину у којој ће се оснажити цјеловит развој предшколског дјетета, у складу са његовим способностима, потенцијалима, особеностима, потребама и интересима. Вртић је природно, сигурно и подстицајно окружење у којем свако дијете има једнаке могућности да даље развија потенцијале и задовољава своје потребе.

Имајући у виду да родитељи имају повјерења у нашу предшколску установу и професионализам наших васпитача, велика пажња се поклања партнерству са породицом. Оно се огледа у свакодневним индивидуалним разговорима, обавјештењима путем паноа за родитеље, изложбе дјечијих радова; рад на педагошком образовању родитеља (креативне и едукативне радионице); учешће родитеља у Савјету родитеља, заједничко организовање излета и вишедневних екскурзија, заједнички рад на осамостаљивању дјеце и развијању вјештина и навика; припрема породице за полазак дјетета у школу и сл.

Планирамо да и у 2020/21. радној години наставимо сарадњу са Народном библиотеком "Филип Вишњић", Музејом Семберије, Центром за културу "Семберија", Педагошким факултетом и свим медијским кућама у нашем граду. 
Сваке године вртић организује или узима учешће у бројним манифестацијама које се организују у Бијељини и окружењу. Неке од њих су: Дан Града Бијељина; Дјечија недјеља; Недјеља здравог живота,  Јесења свечаност; обиљежавање Светог Николе, Нове Године, Божића, Васкрса; Приредбе и радионице за родитеље поводом 8. марта; Годишња приредба – Врбица; Април – мјесец чистоће и сл. Поред тога, дјеца из нашег вртића ће учествовати на Колонији дјечијег пријатељства у Штипу (Македонија), у јуну 2021.године.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и околности у којима се налазимо, надамо се и вјерујемо да ћемо у предстојећем периоду превазићи садашње потешкоће и бити још успјешнији, а све на корист предшколске дјеце и њихових родитеља,  због којих се и трудимо да,  из дана у дан, унапређујемо предшколско васпитање и образовање у нашем граду, које је, како и сам Закон о предшколском васпитању и образовању каже, дјелатност од општег интереса за наше друштво.

ЈУ Дјечији вртић "Чика Јова Змај"