РиТе Угљевик: Завршен Пробни рад ОДГ постројења - Изузетни резултати у заштити животне средине :: Semberija INFO ::

 

РиТе Угљевик: Завршен Пробни рад ОДГ постројења - Изузетни резултати у заштити животне средине


Шта је показао пробни рад Постројења за одсумпоравање димних гасова ТЕ Угљевик: Изузетни резултати у заштити животне средине.

Пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова Термоелектране Угљевик који је настављен 26. јула, успјешно је завршен 20. августа.  Након тога  су у периоду од 20. до 23. августа реализована гарантна мјерења функционалних гаранција за максимално могуће оптерећење (потрошња ел. енергије и процесне воде, адекватност потрошње кречњака, квалитет гипса и филтер погача отпадне воде, ниво буке и провјера система управљања кречњаком).

Прелиминарни резултати тестирања (на максимално могућем оптерећењу у тренутку тестирања) су показали да су све вриједност функционалних гаранција испод уговором захтјеваних, а најважније од њих као што су емисије СО2  (Око 150 мг/Nм3, а граница је 200) и чврстих честица (1,5 мг/Nм3, а граница је 20), као и потрошња ел. енергије (11, 5 МW) су знатно испод захтјеваних.

Од 24. до 26. августа су вршена гарантна мјерења за рад блока на минимално могућем оптерећењу. На крају, у периоду од 26. до 28. августа, независно о оптерећењу блока, Њемачки Институт ЕГС ће обавити тестирање последње функционалне гаранције - емисија капљица из влажног димњака. Тиме ће сва уговорна мјерења бити завршена.

Сва наведена мјерења обавио је Инштитут Милан Видмар из Љубљане, уз учешће и цјелодневни надзор  тимова извођача и РиТЕ Угљевик. Узимају се 3 узорка истовремено за сваку од страна, плус четврти контролни, који је под кључем, за потребе евентуалне експертизе.

Изузев поменутог њемачког Института за мјерење емисије капљицама, у периоду од четири седмице Институт ће радити на Извјештају гарантних испитивања, чије дјелове ће ради рационализације преосталог уговорног времена, слати сукцесивно Послодавцу и Консултанту Хамон/СЕЕЦ на ревизију (уговорна обавеза консултанта).

„На крају још једном поједностављено наводим ефекте рада ОДГ: Ефекте рада постројења ОДГ ТЕ најбоље илуструје чињеница, да би без ОДГ сваког сата било избачено из ТЕ око 18 т СО2, а да је током пробног рада та количина на излазу влажног димњака  од 26. јула сведена на 150 кг, више од сто пута мање. Додатно позитивно је да се емитује свега 1 - 2 мг/Nм3 чврстих честица, што је знатно мање од пројектом тражене емисије до маx 20 мг/Нм3“, истакао је Златко Маловић пројект менаџер постројења ОДГ.

Термоелектрана Угљевик реализацијом овог пројекта, кад су у питању емисија СО2 и чврстих честица постаје најчистија термоелектрана у БиХ.

РиТЕ Угљевик