Европска комисија - Јавни позив за пројекте у оквиру LIFE програма :: Semberija INFO ::

 

Европска комисија - Јавни позив за пројекте у оквиру LIFE програма


Европска Комисија је објавила позив за подношење приједлога пројеката у оквиру LIFE програма. Ове године планирано је више од 450 милиона евра за пројекте очувања природе, заштите животне средине и климе. 

LIFE фондови подржавају пројекте у оквиру потпрограма животна средина и климатске акције, на тај начин подржавајући спровођење European Green Deal агенде.

Већина ЛИФЕ пројеката су такозвани традиционални пројекти, који могу бити координисани од стране било којег легалног ентитета регистрованог у ЕУ. Ово укључује јавне институције, бизнисе и невладине организације.

Ентитети ван ЕУ, могу учествовати на пројекту као придружени корисници који предузимају активности које су неопходне за постизање циљева ЕУ на пољу животне средине и климе.

Прихватљиве су такође и пријаве за веће интегрисане пројекте. Ови пројекти реализују стратешке планове ЕУ за животну средину и климу, имају регионалну, мулти-регионалну, националну или транс-националну димензију.

Пријава за традиционалне пројекте са фокусом на климатске промјене подразумијева подношење пројектног приједлога најкасније до октобра 2020. године. Ово укључује пројекте за умањење климатских промјена, пројекте прилагођавања, управљања климом и иницијативе информисања.

За традиционалне пројекте који се односе на теме животне средине и природе, предвиђен је двостепени пријавни процес: кандидати прво достављају концепт ноту до јула 2020. године. Уколико је концепт нота прихваћена, потребно је доставити пуни пројектни приједлог до фебруара 2021. године. Овај процес у два корака односи се на заштиту природе и биодиверзитета, животну средину и ресурсе, као и на управљање животном средином и пројекте информисања. Пријава за интегрисане пројекте такође предвиђа двостепени процес пријаве.

Више информација на:

https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals   

Молимо Вас да јасно и детаљно проучите смјернице и услове Јавног позива, јер је то једини валидни извор информација. Одсјек за ЛЕР и ЕИ само прослеђује информације, али није одговоран за измјене које донатор може да направи.


Одсјек за локални економски развој и европске интеграције
Градска управа Града Бијељина