ПРЕЛИМИНАРНИ БРОЈ ПОЛИТИЧКИХ СУБЈЕКАТА 89, А БИРАЧА 109. 193 :: Semberija INFO ::

 

ПРЕЛИМИНАРНИ БРОЈ ПОЛИТИЧКИХ СУБЈЕКАТА 89, А БИРАЧА 109. 193


Активности за излагање привременог бирачког списка су завршене, а грађани су током протеклог периода имали могућност да исправе личне податке по питању имена и презимена и матичног броја. Градска изборна комисија је данас, 26. августа, организовала састанак са политичким субјектима, како би се представио нови информациони систем, како би избори били што квалитетнији.

-То се односи на уношење података, односно њихових приједлога за чланове бирачких одбора и посматрача, које треба унијети у базу.Уношењем података, аутомаски се врши провјера да ли је лице кажњавано, да ли му је изречена забране учешћа у изборном процесу, да ли је лице имало искуство у изборном процесу“, рекла је предсједник ГИК Дијана Савић Божић. Према њеним ријечима, на подручју Града Бијељина је 89 политичких субјеката.

-Морам нагласити да је ријеч о прелиминарном броју јер листе још увијек нису овјерене. Коначна листа биће објављена у Службеног гласнику и тада ћемо имати коначан број, мада очекујем да неће доћи до промјена“, рекла је Савић Божић и додала да је ово свакако посебан изазов за ГИК, те подсјетила да Бања Лука која је већи град од Бијељине, има 56 полтичких субјеката.

-Оно што је посебно за ове изборе је актулна епидемиолошка ситуација и све активности ће се проводити у складу са препорукама ЦИК и Свјетске здравствене организације. Свако изборно мјесто мораће бити дезинфиковано, сва лица ће морати имати заштитну опрему (комбинезони, рукавице, визири....), мораће бити посебан контејнер за одлагање материјала и тд. Додатну обавезу ће стварати одлука да бирачко мјесто буде у складу са прописаном квадратуром, односно, размак између сваког лица које учествује на бирачком мјесту, мора бити 1,5 метар, а на бирачком мјесто може ући онолико грађана колико има гласачких кутија.  Жутом траком ће се направити размак и тд., а вјероватно ћемо морати постављати и шаторе, како би се испоштовале све мјере“, појаснила је Савић Божић. Она је позвала грађане да на дан избора обавезно имају заштитну опрему како би заштитили себе, али и људе око себе.

-Ови избори су специфични и по питању особа са инвалидитетом. Према прелиминарним подацима, већ имамо 800 лица која неће моћи изаћи на гласање,а очекујемо да ће број бити знатно већи, тако да ћемо морати повећати број мобилних тимова“, рекла је Савић Божић и додала да прије тога, морају посјетити сваку особу са инвалидитетом, како би узели изјаву да ли желе да им мобилни тим дође у кућу или установу у којој је смјештено, или желе да уз помоћ другог лица гласају на гласачком мјесту“, појаснила је Савић Божић и најавила да обилаз особа са инвалидитетом слиједи у септембру, уз подсјећање да је према прелиминарним подацима на подручју Бијељине 109. 193  бирача.

Semberija info