ТРИ МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРЕРАЂИВАЧКЕ КАПАЦИТЕТЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА :: Semberija INFO ::

 

ТРИ МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРЕРАЂИВАЧКЕ КАПАЦИТЕТЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА


У Градској управи града Бијељине представљен је пројекат под називом ,,ЕУ4Агри“, у оквиру којег је објављен први јавни позив вриједан три милиона конвертибилних марака за додјелу бесповратних средстава за инвестиције у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа.
 
Организатори представљања пројекта на који су позвани произвођачи и прерађивачи са подручја Семберије су Одјељење за пољопривреду Градске управе и бијељински Аграрни фонд, а присутнима се обратио и градоначелник Мићо Мићић.
 
-Расписан је јавни позив Европске уније вриједан три милиона марака за подстицај прерађивачким капацитетима пољопривредних производа. Позив је отворен до 30. септембра, а семберски прерађивачи  треба да испуне одређене услове  да би могли да добију бесповратна средстава Европске уније. Средства су значајна, ЕУ суфинансира са 65 одсто, а пољопривредни произвођачи и прерађивачи са 35 одсто, а максималан пројекат је 450 000 марака.  Мислим да ће се наши пољоприврдници одазвати зато што је то значајна помоћ, а знамо да у Семберији имамо  јаких пољопривредних произвођача који својих 35 одсто средстава могу да обезбиједе. Имаће нашу подршку око прибављања папира и испуњавања услова око аплицирања, а ако буде неопходно и друге врсте помоћи, обећао је Мићић.
 
Начелник Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић каже да је овај састанак био прилика да разговарају са свим великим семберским  прерађивачима и да их упознају са овим јавним позивом.
 
-Наша жеља и опредјељење је да прерађивачима макисимално помогнемо како би могли да добију могућност да приступе тим средствима. Иначе, јавним позивом је обухваћено пет сектора, а то су сектори  воћарства, поврћа, прераде млијека, прераде меса и прераде рибе, наводи Тривковић прецизирајући да минимално учешће прерађивача износи 60.000 марака.
 
Како је речено, Европска унија је на име подршке пољопривредној производњи, а све због  ситуације око пандемије корона вируса обезбиједила око 20 милиона евра у оквиру пројекта који ће се реализовати у нардне четири године. Први сектор који је подржан је прерађивачки сектор, сљедећи јавни позив ће се односити на примарну пољопривредну производњу, а затим ће услиједити и други сектори.
 
Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда, каже да се заинтересовани прерађивачи за техничку помоћ могу јавити њима, јер имају особу која је обучена за аплицирање за средства Европске уније.

-Аграрни фонд за примарни циљ има подстицај за пољопривредне произвођаче, а ја мислим да нема бољег подстицаја него развијати прерађивача који ће откупљивати њихове производе, истиче Лазаревић.
 
Фрме Младена Лазића ,,Мамекс“  из Голог Брда бави се прерадом воћа и поврћа. Стално раде на том да усаврше прерађивачку дјелатност, те су увидјели да им је сада неопходан пастер тунел.

-Цијена пастер тунела је 100.000 евра, тешко да можемо сами обезбиједити та средства, те је  овакав вид помоћи међународне заједнице за нас изузетна прилика, јер 65 одсто донаторских средстава није мала ставка, каже Лазаревић.

Иначе, фирма ,,Мамекс“ се поред прерађивачке дјелатности бави и производњом поврћа на 30 хектара, од којих је пет хектара пластеничка производња, а 25 хектара је отворена производња.

-Прва смо фирма која снабдијева фабрику из властите производње, додаје Лазаревић.

Semberija info