У Бијељини одржан састанак у циљу помоћи семберским произвођачима хране: Кинези заинтересовани за извоз меса из БиХ :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини одржан састанак у циљу помоћи семберским произвођачима хране: Кинези заинтересовани за извоз меса из БиХ


У Бијељини је данас одржан састанак, чији је циљ био помоћ семберским произвођачама око пласмана јунећег и свињског меса. Састанку су присуствовали министар спољње трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, представници једне кинеске комапније који су заинтересовани за извоз јунећег и свињског меса из БиХ у Кину, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, те семберски произвођачи и понуђачи јунећег и свињског меса.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, као домаћин састанка, најприје се захвало министру Кошарцу на дводневној посјети нашем граду и нагласио да данашњи састанак био у циљу рјешавања актуелних проблема наших пољопривредних произвођача, а који се односи напласман њихове робе.

- Много је наших пољопривредних произвођача који су утовили бикове и свиње, али је проблем са пласманом. Наша настојања су усмјерена ка томе да нађемо начин како извести робу. Данас је са нама представник једне кинеске комапаније која је заинтересована за извоз свјежег меса у Кину. Зато смо и организовали састанак са понуђачима-произвођачима меса из Семберије, министром, представницима кинеске компаније и Канцеларије за ветеринарство БиХ, да видимо на који начин се могу испунити услови да би се извоз што прије реализаовао'', прецизирао је Мићић.
 
Како је потврдио Љубомир Калаба, директор Канцеларије  за ветеринарство БиХ, овај састанак је био један у низу састанака који су усмјерени на извоз меса у Кину.

- У фази смо испуњавања упитника о извозу меса у Кину и надам се да ћемо тај посао завршити у року од седам дана и упитнике послати у Кину како би представници ове кинеске компаније могли доћи до наших произвођача и како би се извоз што прије реализовао'', рекао је Љубомир Калаба.

- Нашим пољопривредним произвођачима и прерађивачима треба сигуран пласман, сигурни уговори како би, на темељу тога, могли и да планирају своју производњу. Ми им морамо помоћи, тако што ћемо им помоћи у проналаску тржишта. С обзиром да процјењујемо да није стабилан уговор о пласману меса са Турском, ми радимо на обезбјеђењу неких нових тржишта, као што је кинеско тржиште. Из тога разлога је организован и овај састанак у Бијељини'', казао је министар Кошарац.

​Семберија инфо - О.Стјепановић