МИНИСТАРКА ПРОСВЈЕТЕ НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАРКА ПРОСВЈЕТЕ НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА БИЈЕЉИНУ


Министарка просвјете Наталија Тривић данас је посјетила Бијељину и на лицу мјеста се увјерила  да је у основним и средњим школама све спремно за почетак школске године.
 
У  Основној школи ,,Кнез Иво од Сембертије“, која је једна од најмногобројнијих школа у Републици Стпској, која има око 1600 ученика, разговарала је са градоначелником Мићом Мићићем и директором школе Раденком Савићем. Тема разговора био је начин организације наставе, с моделима и уз поштовање свих мјера које је прописао Институт за јавно здравство РС, а што је усвојио Кризни штаб РС.
 
Сложили су се да уколико сви буду поштовали мјере заштите да неће бити неких већих проблема у процесу одвијања наставе.
 
-Ја бих још једном апеловала на све грађане да сљедећих десетак дана, колико је остало до почетка наставе, заиста се сви потрудимо да поштујемо мјере, јер знамо да вирус који се потенцијално може појавити и у некој од школа у неком одјељењу заправо неће настати сам од себе. Знамо да се и ученици и наставници, као  и сви они који раде и бораве у школама, мимо рада у школи крећу у својима заједницу, они су у својим срединама и на одређеним  дружењима, тако да сви  покушамо да уложимо малсималне напоре, да поштујемо мјере како би смо у минимализованим условима сачували здравље наших наставника и ученика, управе школе, а и помоћног особља које ће сада имати и посебна задужења, истакла је министарка Тривић.
 
Како би се осигурала средства за обезбеђење хигијенских услова током боравка дјеце у школи, Министарство просвете и културе је у овој години сва средства инвестиција усмјерила на адаптације, реконструкцију и изградњу школских тоалета, односно мокрих чворова.
 
-Такође, Министарство просвете и културе дозначиће додатна средства кроз материјалне трошкове школама у Републици Српској како би оне могле да набаве потребна средстрва за дезинфекцију, дезинфикаторе за руке, за подове, потребну количину и сапуна и убруса, тако да све ће успјети да ураде до почетка наставе, а онда сви морамо да поштујемо прописане мјере.
 
Цивилна заштита Републике Српске проводи дезинфекцију свих основних и средњих школа у Републици Српској пред почетак наставе, тако да ће до првог септембр завршити са свим дезинфекцијама свих школа, тако да имамо чисте средине у којима ће боравити ученици, наводи министарка Тривић.
 
Директор Основне школе ,,Кнез Иво од Семберије“ Раденко Савић упознао је министарку са начином на који ће се организовати настава од првог септембра.
 
-Министарку Тривић  и градоначелника Мићића смо упознали да је школа спремна за почетак нове школске године. Школа ће спроводити све мјере и препоруке Института за здравље РС, тако да не очекујемо никакве проблеме. Ученици ће бити подијељени тако да ће максимално у једном одјељењу бити 15 ученика, рекао је Савић додавши да ће се приликом промјене смјене вршити дезинфекција, пауза ће бити од најмање 15 минута, а ученици неће шетати за вријеме одмора, тако да су максимално заштићени у школи.
 
Градоначелник Мићо Мићић се овом приликом осврнуо и на питање безбједности ученика путника.  
 
-Што се тиче питања превоза ученика, Министарство просвјете РС има уговор са превозницима, дјеца која путују добијају 50 одсто за карту, ми смо  ове године кренули са још дијелом давања за карте. Иначе, ускоро ћемо организовати састанак са  свим школама и превозницима како би видјели колико ће  сада бити  оптерећени  и колики ће бити додатни трошак, како би ми обезбиједили дио средстава преко Одјељења за друштвене дјелатности и Штаба за ванредне ситуације, да и дјеца на путу од школе до куће буду безбиједна, рекао је Мићић.

Семберија инфо