КОШАРАЦ: ПОДРШКА КОМПАНИЈИ ОРАО :: Semberija INFO ::

 

КОШАРАЦ: ПОДРШКА КОМПАНИЈИ ОРАО


Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац и градоначелник Мићо Мићић са сарадницима, посјетили су а.д. “Орао” и са руководством разговарали о начинима како да се упосле капацитети “Орла”, с обзиром да је у намјенском сектору употријебљено 50 одсто капацитета. Министар Кошарац је рекао да кроз Комитет за техничка питања жели да дефинише политике инфраструктуре квалитета, односно, да се на темељу акредитованих лабораторија у Републици Српској и Федерацији БиХ врши контрола увоза квалитета робе која улази у БиХ. 



- Треба да контролишемо квалитет робе и да наше лабораторије буду укључене у тај посао, јер треба бити реалан да данас нисмо баш сигурни какав је квалитет робе коју увозимо у БиХ. Желим да се таква политика промијени и да одређене лабораторије, које су прошле све процедуре и које су акредитоване, добију посао да се врши контрола квалитета робе која улази у Републику Српску и Федерацију БиХ”, рекао је Кошарац. 

Он је нагласио да сматра да “Орао” има ту врсту стручних капацитета, такве лабораторије и сертификате да може у једном сегменту добити дио тог посла када је у питању анализа метала и сличне робе. На састанку је разговарано и о административним потешкоћама због спорости администрације за издавање дозвола за увоз и извоз. 

- То се не смије десити. Ја од сарадника тражим потпуну мобилност у том смислу, онда када су испуњени сви законски услови и у том контексту смо договорили сарадњу”, нагласио је Кошарац и додао да је веома важна отворена комуникација ресорног министарства са менаџментом компанија намјенске индустрије.

- Важно је да постоји отворена комуникација како бисмо помогли оваквим компанијама које имају јако изражен спољнотрговински промет, преко 95 одсто, те да им омогућимо да администрација не успорава њихове пословне амбиције”, рекао је Кошарац.



Вршилац дужности директора “Орла” Ненад Лалић, рекао је да су министру представили могућности компаније и изразио наду да ће надлежно министарство имати разумијевања за ефикасност администрације при прибављању дозвола за увоз и извоз. 

- Дозволе за увоз и извоз се законски чекају 90 дана, а нама често требају што брже, јер купац неће толико дуго да чека на тржишту”, рекао је  Лалић и додао да са 400 запослених, “Орао” тренутно послује са 50 одсто капацитета и има уговорене послове и обезбијеђене плате до краја године. Прије састанка, сви су обишли погоне фабрике, али и Спомен-собу погинулим борцима који су били радници ове фабрике, која је након рата пресељена са сарајевског подручја у Бијељину. 

- Треба одати почаст свим људима који су дали допринос стварању Републике Српске, а “Орао” је компанија која је била ослонац привредног и сваког другог развоја сарајевског краја некада, као што је данас у бијељинској регији”, рекао је Кошарац.

Семберија инфо - О. Стјепановић