ИНИЦИЈАТИВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗАШТИТЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ДЈЕЦЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗАШТИТЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ДЈЕЦЕ У БИЈЕЉИНИ


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић  одржао је састанак са представницима Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ поводом иницијативе за унапређење заштите безбједности дјеце у граду Бијељини.
 
Иницијатива се спроводи у оквиру пројекта ,,Друштвена укљученост и интеграција ромске дјеце“ који је подржала Амбасада Краљевине Холандије у Босни и Херцеговини, а која ће се реализовати до 30. новембра ове године.
 
Градоначелник Мићо Мићић је рекао да се уназад неколико година интензивно ради на заштити и безбједности дјеце на подручју града Бијељине наводећи да је 2012. године донесен протокол о томе како спријечити просјачење дјеце. Тај протокол је 2018. године ревидиран, а у његовом ревидирању учествовао је велики број институција.
 
-Свједоци смо да је свакодневно све више дјеце која просјаче, тако да смо овај састанак одржали како бисмо пронашли најбоље начине регулисања тог питања, рекао је Мићић.
 
Шефица Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту града Бијељине Љубица Млађеновић каже да је  на састанку било ријечи  о иницијативи за отварање прихватилишта у Бијељини.
 
-Од неколико приједлога, простор садашњег казнено-поправног завода, који се налази недалеко од бивше жељезничке станице, процијењено је да има потребне капацитете и да би задовољавао потребе прихватилишта, наводи Љубица Млађеновић, наглашавајући да је ова  иницијатива јако добра јер на подручју Републике Српске нема довољно капацитета за пријем дјеце, тако да је за Бијељину, која има 105.000 становника,  овакав вид прихватилишта итекако потребан,
 
Извршни директор удружења ,,Отахарин“ Драган Јоковић наводи да они ову Иницијативу већ неколико година уназад припремају и сада се дошло до договора да градоначелник пошаље иницијативу Скупштини града која би у наредном периоду усвојила и план за отварање прихватне станице на подручју града Бијељине. 
 
-Свјесни сте сви проблема, на подручју нашег града свакодневно виђамо не само дјецу која просе, већ и дјецу која су у радној експлоатацији. То су све дјеца која треба интервентно да се смјесте, ако трпе неко насиље или су у било ком проблему. Град Бијељина се развија константно и заиста је неопходно једно такво прихватилиште у који би се смјестила дјеца како из Бијељине, тако и читаве регије, указује Јоковић.
 
За потребе прихватилишта, ,,Отахарин“ је урадио два документа, а то су елаборат о оправданости и анализа коју су спровели како би утврдили до које мјере је важно да дјеца која немају родитељску пратњу, дјеца која су злоупотријебљена, која су на улици, треба да буду смјештена у прихватилиште.

-Тренутно то нисмо у могућности у оквиру нашег дневног центра, јер се дјеца ту задржавају само у току дана, а на крају дана морају ићи поново у породицу која их злоупотребљава, каже Драган Јоковић који прецизира да је у Бијељини  евидентирано око 60 дјеце која тренутно просјаче или су у радној експлоатацији.