УВОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ВРТИЋ ЈЕ И МОЈЕ ПРАВО :: Semberija INFO ::

 

УВОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ВРТИЋ ЈЕ И МОЈЕ ПРАВО


У Градској управи  града Бијељине одржана је уводна конференција пројекта ,,Вртић је и моје право“ који реализује градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције у сарадњи са Дјечијим вртићем ,,Чика Јова Змај“ и удружењима грађана ,,Отахарин“ и ,,Породични круг“. 
 
Општи циљ пројекта је унапређење доступности и квалитета јавних услуга кроз реализацију  активности које ће допринијети  повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Бијељини, прије свега  укључивањем дјеце  из рањивих група становништва  у предшколски програм.
 
-Просјек укључености дјеце у предшколско васпитање и образовање у Републици Српској је 23,7 одсто, а у Бијељини је та бројка већа од просјечне и износи 36 одсто. Кад се има у виду да је европски стандард укључености дјеце у предшколско васптање и образовање преко 90 одсто дјеце, могу рећи да ми тежимо ка томе и кроз пројекте желимо да повећамо њихов обухват, каже шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
 
Градоначелник Мићо Мићић је, оцјењујући да је ово један јако добар пројекат, најавио да ће се поред недавно изграђеног вртића на Лединцима радити на томе да наш град добије још таквих објеката.
-Бијељина има право, обавезу, али и жељу да унапређује предшколско васпитање и образовање, а ми смо то протеклих неколико година и радили, каже Мићић.
  
Директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић прецизира да се пројектним активностима уводи полудневни предшколски програм у вртић на Лединцима за 70 малишана из рањивих група становништва, узраста од три до шест година, од којих ће 20 бити из ромске популације, 20 са листе чекања вртића и 30 са листе угрожених породица Центра за социјални рад.
 
-Програм ће бити реализован по три сата дневно током три мјесеца и биће бесплатан за кориснике  услуга, наводи Вујановић који истиче да ће кроз набавку дидактичких средстава  и изградњу недостајеће кухиње  у вртићу на Лединцима додатно бити унапријеђен процес предшколског васпитања и образовања.
 
Иначе, Дјечији вртић ,,Чика Јова Змај“, Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ и Градска управа града Бијељине већ 10 година добро сарађују и раде на активностима које доприносе инклузији и једнаком приступу за сву дјецу.
 
-Бијељиуна је једина локална заједница у Републици Српској  која одржава тај стандард да ромска дјеца сваке године буду укључена у програм предшколског васпитања и образовања. Ту ромска дјеца имају могућност да у инклузивним групама прођу адекватне програме, да буду спремна за полазак у школу, истакла је Бојана Јовановић из удружења ,,Отахарин“.
 
Даница Мојић, педагог у Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“, а и представница удружења ,,Породични круг“, истиче да је Бијељиуна један од најбољих примјера, препозната и од УНИЦЕФ-а и од УНДП-а, као и бројних других организација.
 
-Увијек требамо имати на уму да улагање у рано образовање доноси вишестуку добит, истиче Даница Мојић.
 
Како би се указало на значај раног учења и друштвене инклузије, пројектом су планиране и едукације  за родитеље и представнике релевантних институција . Такође, у оквиру пројекта биће организоване обуке кроз које ће се подизати свијест запослених у вртићу о значају одрживог развоја, односно Агенде 2030 и доприносу развоја квалитетног образовања, родне равноправности, смањење неједнакости и партнерства.
 
Укупна вриједност пројекта износи 68.438 конвертибилних марака, од тога је 50.644 конвертибилне марке  донација, а око 18. 000 конвертибилних марака је из градског буџета.
 
Пројекат ,,Вртић је и моје право“ подржан је средствима Финансијског механизма за подршку  пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској који је успостављен кроз заједничку сарадњу Министарства финансија РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС , Инвестиционо-развојне банке РС, Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација у Босни и Херцеговини.  
 
Семберија инфо