САВА СЕМБЕРИЈА ПРЕУЗЕЋЕ СВЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЕ :: Semberija INFO ::

 

САВА СЕМБЕРИЈА ПРЕУЗЕЋЕ СВЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЕ


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бијељини да ће сва роба коју пољопривредни произвођачи довезу у Прехрамбену индустрију "Сава Семберија" бити преузета и истакао да су сви до сада преузети пољопривредни производи плаћени.

Вишковић је захвалио руководству и радницима "Сава Семберије" на досадашњем откупу пољопривредних производа и томе што нема дуговања према пољопривредним произвођачима.

У интересу је Владе и ресорног министарства да људи који улажу свој рад и добију неки производ то могу пласирати - констатовао је Вишковић након састанка са директором ове фабрике Стевом Филиповићем.

Говорећи о томе да ће свим пољопривредним произвођачима, без обзира имали уговор или не, бити омогућено да предају своју робу "Сави“, предсједник Владе Српске рекао је да више неће бити ситуација да пољопривредни произвођач са њиве покушава да обезбиједи пласман, а да му неко из фабрике каже да данас убрано поврће или воће довезе за три дана.

- Роба се прима одмах или се баца - рекао је Вишковић новинарима.

Он је упутио молбу медијима да наставе да промовишу домаћу производњу и храну, наводећи да је на састанку са руководством "Сава Семберије" послужен сок од парадајза – 100 одсто домаћи и 100 одсто од парадајза, а не размућени увезени концентрат.

Вишковић је позвао грађане Републике Српске, све патриоте и све који Републику Српску доживљавају као своју да купују домаће, констатујући да ће се тиме помоћи свима јер се куповином домаћих производа пуне буџети из којих се исплаћују пензије, плате, доприноси, финансирају образовање и здравство.

Купујмо наше, купујмо домаће јер тиме помажемо свима нама, помажемо Републику Српску. Зашто куповати са стране кад имамо овако фину земљу, радан народ, добре произвођаче и прерађиваче. Имамо све услове да се развијамо, само треба да будемо мало више одговорни - поручио је предсједник Владе Српске.

Састанку са директором Прехрамбене индустрије "Сава Семберија" Стевом Филиповићем Вишковић присустволи су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, посланик у Народној скупштини Српске Недељко Ћорић, помоћник министра пољопривреде Српске Зоран Малетић и градски менаџер Предраг Јовић.
 

Ова фабрика тренутно прерађује 10.000 тона воћа и поврћа. Максимални производни капацитет јој је 12.000 тона готовог производа, а искориштеност производа је око 40 одсто.

У овој фирми тренутно ради 50 људи, а запошљава и сезонске раднике.

У разноврсној понуди су прозводи од поврћа попут компота, џемова, маремелада, производи од разног пастеризованог поврћа, као и стерилисани производи /готова јела/, сокови и сирћа.

Влада Републике Српске усвојила информацију о стању у производњи и пласману произведеног поврћа у Српској, у вези са пандемијом вируса корона, у којој се наводи да ће из Компензационог фонда бити обезбијеђено два милиона КМ за финансирање интервентног откупа тржишних вишкова поврћа у циљу заштите домаће производње и стабилизације тржишта.

Претходно су Вишковић и Пашалић посјетили Месну индустрију "ЗП-комерц" у Вршанима гдје су разговорали са директором Љубишом Росићем, те фарму пољопривредног произвођача Бобана Петрића у Доњем Магнојевићу, а у току је састанак са пољопривредником у селу Доње Црњелово Младену Митровићу који се бави производњом воћа и поврћа на 60 хектара земље.

(РТРС)