БИЈЕЉИНА На љетњој пракси у локалној самоуправи 15 студената :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА На љетњој пракси у локалној самоуправи 15 студената


Фото - Град Бијељина
Љетњу стручну праксу у Градској управи обављаће 15 студената са три факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који студирају у Бијељини. Поводом почетка праксе, у Великој сали је за ове студенте, а долазе с Правног факултета, Факултета пословне економије и Пољопривредног факултета,  приређен пријем добродошлице.

Пракса се реализује  од 13. до 27. августа, а по завршетку праксе студенти ће израдити извјештај, добиће и сертификат о пракси, стеченом искуству и вјештини чиме ће несумњиво обогатити своје биографије. 



Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да локална самоуправа жели да младим људима омогући што квалитетније образовање и бољу будућност у нашем граду. 

- Студенти ће се кроз праксу, а која ће трајати двије седмице, упознати са дијелом активности појединих одјељења Градске управе која се баве подручјима која су у оквиру њихове будуће професије. Захваљујући томе, биће корак испред својих колега, јер пракса се показује као прилика да студенти науче да примјењују теоријска знања која су стекли током досадашњег студија, као и да стекну радно искуство које ће им се показати као значајно у даљем раду, рекао је Мићић.

Декан Правног факултета проф. др Горан Марковић каже да Универзитет у Источном Сарајеву и његови факултети већ неколико година организују различите видове студентске праксе. Бенефити су, истиче, бројни. 

- Ова пракса је значајна за наше студенте због тога што на тај начин повезујемо теоријски и практични рад , а вјерујемо да ће Градска управа града Бијељине међу нашим студентима препознати оне младе, вриједне, паметне и образоване људе које ће моћи да ангажују у наредном периоду , након што они заврше своје студије, рекао је проф. др Горан Марковић. 

Деканица Факултета пословне економије доц. др Весна Петровић истиче да се овим пројектом реализације студентске праксе наставља одлична вишегодишња сарадња са Градском управом.

- Годинама већ сарађујемо на различитим пројектима, наши студенти су овдје одрађивали приправнички стаж, а неколико наших најбољих студената ради у Градској управи, што је нама као факултету који је произвео те кадрове изузетно драго, каже деканица Петровић. 

Студенти који су одабрани да обављају љетњу праксу у Градској управи су најбољи на својим факултетима, просјечне оцјене су им изнад 9, а што се тиче година студија, то су студенти треће и четврте године и студенти који су у статусу апсолвента. Како су носиоци пројекта појаснили, логично је да су то студенти старијих година, јер прво морају да слушају наставу из одређених предмета да би могли да похађају праксу. 

- Факултети нам нуде теоријска знања, а пракса је та која нам омогућава да се упознамо са реалним сектором, каже Катарина Павловић студентица треће године Факултета пословне економије, смјер Банкарство, финансије и осигурање. Њен просјек оцјена је 9,96.

Ана Радосављевић, студентица четврте године Правног факултета каже да јој је ова пракса важна јер завршава факултет и већ треба да се одлучи у ком правцу ће ићи њена будућа каријера. 

- Моја двоумљења су између адвокатуре и Градске управе, каже Ана.

Алекса Ристић, студент треће године Пољопривредног факултета, сматра да је пракса коју спроводи његов факултет велика прилика за све студенте да науче нешто више, што ће им свакако бити од велике користи у будућности. 

На пријему за студенте који ће праксу обављати у Градској управи истакнуто је да с  обзиром да стално усавршавање појединаца постаје императив, обављање праксе се показује као фаза која претходи првом запослењу.

Семберија инфо