Драган Станимировић, вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење: Регулациони планови одувијек су били „врућа“ тема :: Semberija INFO ::

 

Драган Станимировић, вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење: Регулациони планови одувијек су били „врућа“ тема


Драган Станимировић (38), рођен у Бановићима, када је имао двије године са родитељима је дошао у Бијељину, гдје је завршио основну школу и Гимназију. Након тога студирао је саобраћај на Факултету технолошких наука Универзитета у Новом Саду. На овом факултету завршио је основне и мастер студије. На том факултету је и докторирао и стекао звање доктора наука, са просјечном оцјеном 9,57 на докторсским студијама. Објавио је већи број научних радова у међународним и домаћим часописима.

Радни ангажман је наставио на Саобраћајном факултету у Бањалуци, гдје је изабран у звање доцента. Што се тиче других радних карактериистика и компетенција, Станимировић је судски вјештак  саобраћајне струке. Посједује огроман број лиценци, од израде просторно – планске документације, пројектно – техничке документације, лиценце за ревизију, лиценце за предавача и испитивача из познавања безбједности саобраћаја. Све лиценце су везане за Станимировићево стручно образовање и усавршавање.

„Што се тиче израде просторно – планске документације и пројектно – техничке документације, радио сам на великом броју стратешких и спроведбених докумената просторног уређења. Та материја ми је изузетно добро позната, јер сам већ једанаест година у цијелој тој причи. Радио сам као координатор, пројектант, ревидент, планер, урбаниста на великом броју планова. Посебно бих издвојио Просторни план подручја посебне намјене Клековача. Вриједност пројекта је око 338 милиона еура, на подручју општина Петровац – Дринић. Носилац припреме тог плана било је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. План је усвојила Народна скупштина РС. Радио сам просторни план општине Лакташи, просторне планове општина Шамац, Угљевик, Зворник, Рудо и других општина. Ту су и многи спроведбени документи, односно регулациони планови и пројекти на којима сам радио, како за Бијељину, Бањалуку, Мркоњић Град, Билећу, Рудо, Братунац, Зворник и друге општине“.

Што се тиче просторно – планске документације у Бијељини, Станимировић подсјећа да је ступио на снагу нови урбанистички план града Бијељина и насеља Јања, што су и одборници изгласали на посљедњој сједници градског парламента.

„Бијељина има важећи просторни план и урбанистички план града. Што се тиче спроведбених докумената, морам истаћи да су регулациони планови одувијек били „врућа“ тема и често су под лупом јавности. Ми ћемо ускоро отпочети ревизију свих докумената просторног уређења како бисмо и на тај начин побољшали уређење града и спријечили градњу која није у складу са правилима струке. Залагаћу се за то да искористимо све постојеће ресурсе у овом одјељењу, те ћемо, као носилац припреме тих планова, усмјеравати носиоце израде планова да раде у складу са законом. Не смијемо дозволити да се гради на неким непримјереним локацијама. У протеклом периоду поједини објекти и у овој, али и у другим локалним заједницама грађени су тамо гдје не би требало. Потрудићу се да заштитим простор и да тај простор буде у функцији грађана. Циљ је да се спријечи све оно што је у колизији са правилима струке у области градње“.

Што се тиче легализације бесправно изграђених објеката у протеклих двадесетак година, Станимировић каже да је та материја дефинисана Законом о легализацији бесправно изграђених објеката из 2018. године.

„У Одјељењу имамо и Одсјек за легализацију. Прегледаћемо сву документацију која је до сада стигла у одјељење у вези са легализацијом. Направићемо пресјек и попис свих још увијек неријешених предмета, утврдити разлоге њиховог нерјешавања. Сви захтјеви, који испуњавају услове, рјешавају се у врло кратком, односно у законском року. Предмети који имају одређене недостатке, у смислу непотпуне пројектно – техничке документације, неријешених имовинско – правних односа, наравно, не могу добити употребну дозволу и не могу бити у потпуности легализовани. Сви ти предмети, уколико постоје просторне могућности и уколико се не угрожавају општи интереси, дефинисани просторно – планском документацијом која је на снази, привремено се задржавају док се не ријеши комплетан поступак. То је тема која и у другим локалним заједницама представља проблем. Чак и у сусједним државама Западног Балкана и Европе постоји велики број нелегалних објеката. Наш циљ је да направимо пресјек, утврдимо тачан број поднесених захтјева за легализацију, али и број нелегализованих објеката. Имамо и Одјељење за инспекцијске послове које треба да заврши свој дио посла. Урадићемо све што је у нашој моћи како бисмо заштитили струку и законска рјешења која морамо сви поштовати, али ћемо покушати да изађемо у сусрет и грађанима“, каже Станимировић.

Бијељина има грађевинско насљеђе из прошлости које карактеришу уске улице и недовољно широке путне комуникације, каже Станимировић и то је оно прво што би, као доктор наука из области саобраћаја, примијетио када бих у овај град дошао као неко са стране. 

„Прво треба сагледати цјелокупну ситуацију и након тога предложити конкретна рјешења. Не бих ништа говорио на „прву лопту“, већ бих све сагледао са свих страна, након чега бих понудио рјешења која су могућа и изводљива у овом урбаном подручју. Бијељина има предности, у смислу повољног географског положаја, које треба искористити. У наредном периоду градиће се ауто – пут, тако да ће овај град бити повезан и са истоком и са западом, односно са Београдом и Бањалуком, тако да ће нам бити доступни и европски коридори. Већ дуго се разговара о „пјешачким зонама“ у центру Бијељине. Покушаћемо сагледати цјелокупно стање, како не бисмо направили грешке које ће нас касније скупо коштати, односно створити загушења саобраћаја на одређеним дионицама“, каже Драган Станимировић, истичући да свако рјешење мора бити на добробит грађана, али се истовремено морају испоштовати и заштитити законска рјешења и постојећа просторно – планска  документа која су на снази.

Семберија инфо