УДРУЖЕЊЕ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ: ЗАХВАЛНИ МАТУРАНТИМА ГИМНАЗИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ: ЗАХВАЛНИ МАТУРАНТИМА ГИМНАЗИЈЕ


Већ другу годину за редом матуранти Гимназије ,,Филип Вишњић“ помажу Удружењу глувих и наглувих регије Бијељина.  Наиме, гимназијалци помажу на начин да су ово удружење укључили у свој пројекат ,,Ја грађанин“, који реализују у оквиру наставног предмета демократија.
 
Удружење глувих и наглувих регије Бијељина је уназад три године радило у веом тешким условима. Кров је био оштећен, нису имали ни струје, тако да су радили у мраку и у хладном. Простор које ово удружење користи за свој рад у власништву је града Бијељине.


 
- Три године смо писали молбе Одсјеку за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, указивали на квар и молили да Градска управа, као власник простора, санира оштећење. Били смо очајни, јер није било могуће радити у мраку и у хладном, а са зидова је, због накупљене влаге, отпадао шут, па је, поготово током зиме, ту било неиздрживо, прича предсједница Савеза глувих и наглувих Републике Српске Дубравка Остојић.  
 
Особа којој су посебно захвални у Удружењу глувих и наглувих је Ивона Ивковић, предсједница Савјета ученика и  координаторка пројекта ,,Ја грађанин“
 
- Кад је за ту нашу ситуацију сазнала Ивона одмах је покренула акцију помоћи. Матуранти су, до избијања пандемије корона вируса, која их је прекинула у акцији прикупљања новчаних средстава,  успјели сакупити 1.000 конвертибилних марака, прецизира Дубравка Остојић додавши да се затим дуго  чекало и на сагласност надлежних којом је дозвољено Удружењу глувих и наглувих да његови чланови буду извођачи радова.
 
По укидању ванредног стања предсједник Удружења Радиша Петровић и преводилац знаковног језика Лидија Црногорац усудили су се да и са то мало новца покрену акцију, а главни организатор сад је била Дубравка Остојић, координатор за активности. Њих троје су све послове урадили, осим електричних и лимарских радова, за које су морали да ангажују стручњаке.
 
- У помоћ је прискочио и Савез глувих Републике Српске са скромним, али драгоцјеним прилогом. Све просторије смо урадили сами, очистили простор и све дезинфиковали. Окречили смо и офарбали и дио фасаде које припада  Удружењу слијепих, које је смјештено до нас, наводи Дубравка Остојић која каже да су за свој рад добили признање од Радише Петровића из Одсјека за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Градске управе.
 
Али, како наглашавају у Удружењу, највећа заслуга припада овогодишњој генерацији матураната Гимназије ,,Филип Вишњић“. Захваљујући њиховој помоћи некадашња руинирана зграда се сада, како истичу у овом удружењу, претворила у кућицу у цвијећу.  Заблистала је и унутрашњост иако имају намјештај стар преко пола вијека. Иначе, матуранти Гимназије имали су у плану да удружењу својих глувим и наглувих суграђана купе и нов намјештај, али у томе их је, нажалост, спријечила пандемија корона вируса.  
 
- Они су свијетао примјер  хуманости бијељинске омладине. Кад би сви млади били као они, наш град би блистао и живот у њему би био много квалитетнији, каже Дубравка Остојић.  
 
Семберија инфо