ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БИЈЕЉИНЕ ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА: Иза мене су дјела и јасан план како даље :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БИЈЕЉИНЕ ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА: Иза мене су дјела и јасан план како даље


Уочи смо Светог Пантелејмона који ће бити обиљежен у потпуно другачијим околности у односу на све претходне славе, због пандемије вируса корона. Како ће, конкретно, бити прослављена овогодишња градска слава?
- Бијељинци деценијама славе Пантелино и то је постало дио нашег идентитета. Разна времена су имала разне начине прославе, али, вјероватно, од установљења овог дана као градске славе, није прескочено обиљежавање Пантелина.
Ове године, из јасних разлога, не можемо организовати све оне догађаје који су били устаљени претходних година почетком августа. Ипак, нећемо се у потпуности одрећи традиције, па ћемо и ове године прославити нашег заштитника Светог Пантелејмона. Поред празничне литургије у цркви Светог Ђорђа, 9. августа ћемо открити бисте српских великана Дучића, Андрића, Пупина и Тесле на централном платоу у Градском парку, а славски колач ће бити сломљен у најужем кругу гостију и свештенства, због немогућности окупљања много људи. Ове године очекујемо да нам кум буде српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и вјерујем да ће то бити симболичан гест да још једном покажемо да је вријеме да заједно радимоу интересу овог Града и Републике Српске.

Шта је обиљежило период између двије славе?
- Прво што ће сваком пасти на памет је ова несрећна епидемија, али хајде да покушамо да је бар некад заобиђемо... С друге стране, понекад чујем да пречесто причам о пројектима који се реализују у Семберији. Ипак, пошто нам маркетинг није главни циљ, него управо да ти пројекти постану стварност, чини ми се да треба искористити сваку прилику да се наши суграђани подсјете шта смо, заједно с њима и са органима власти на нивоу Републике Српске и БиХ, остварили у претходном периоду. Најважније што је започето, је, свакако, изградња новог моста на Рачи и припреме за изградњу ауто-пута кроз Семберију. То нам је велика развојна шанса и захвални смо свима који су допринијели да сан да имамо најсавременију саобраћајницу постепено постаје стварност, прије свега предсједнику Србије Александру Вучићу.
Од прошле славе смо почели радове на изградњи нове аутобуске станице, послије Црњелова одвијају се радови на изградњи система за наводњавање и у Батковићу, изграђен је нови Центар за социјални рад с Дневним центром за дјецу с посебним потребама, настављена је изградња станова за стамбено збрињавање социјално угрожених лица, као и изградња саобраћајница у сеоским и урбаним мјесним заједницама и програм за опоравак од поплава који се реализује уз подршку ЕУ и УНДП...

Не чини ли вам се да је у претходних 12 мјесеци више урађено на унапређењу услова за културу, спорт, провођење слободног времена?
- Од изградње Центра за културу и завршетка основне школе на Лединцима, можда смо мало запоставили ове области, због већих инфраструктурних пројеката, али, срећом, дошле су и оне на ред. Ко год прође градом, а најбоље пјешке или бициклом, видјеће да смо у главној зеленој површини у Бијељини, нашем Градском парку, изградили нове главне стазе и да је, уз већ постојеће дјечије инклузивно игралиште и чесму, као и теретану на отвореном, парк добио сасвим ново пријатно лице. Обнова канала Дашница кроз урбану зону и појаса око канала том дијелу Бијељине већ је дала нови изглед и биће ово нова зона за опуштање Бијељинаца. Има ту још посла, али до јесени канал ће одлично изгледати. Видјели сте да су прије неколико дана пробно засјали рефлектори на Градском стадиону, а кад смо већ код спорта, морам подсјетити да ове године Бијељина, с поносом, носи титулу „Европски Град спорта“. Основано је Градско позориште, обнова Соколског дома је увелико у току, а нисмо заборавили ни на даље стварање бољих услова за школовање – радови на новим радионицама у Техничкој школи одмичу, обновљена је спортска сала у Рачанској улици, при крају су радови на изградњи нове штале за практичну наставу у Пољопоривредној школи... Имамо и велике планове за изградњу бициклистичких стаза, а у неким улицама већ су и изграђене. И да не заборавим оно што је најсвјежије – вратили смо у Бијељину туристички возић који саобраћа између Бијељине и Дворова, а и затворени базен би требало да од ове сезоне буде у употреби. Зато мислимо да је вријеме да Бања стане на своје ноге, упркос томе што љетња сезона, због епидемије, није ни близу задовољавајуће.

Овогодишња слава биће дочекана и са неким новим носиоцима извршне и законодавне власти, као и неким новим директорима предузећа и јавних установа у Бијељини. Шта ће то значити за живот грађана Семберије?
- Значиће промјену набоље! Суштина коалиционог споразума који смо потписали са СНСД-ом је остварење важних пројеката који ће доприносити бољем квалитету живота у Бијељини.

Ви сте и први човјек Кризног штаба у Бијељини, а Бијељина је, нажалост, у неколико наврата, у РС била на првом мјесту новообољелих од вируса корона. Да ли је епидемиолошка ситуација у Семберији ,,под контролом’’?
- Ситуација је од првог дана епидемије, са повременим одступањима, била озбиљна, али није било разлога за панику. Свакако су губици људских живота трагични и највише бисмо вољели да се нису догодили, али, та пошаст није могла заобићи ни Семберију. Имали смо недавно брз раст броја заражених, али то се могло и очекивати након попуштања, односно, укидања мјера ограничења кретања.
Морамо схватити да је ова болест нова и да нема чаробног штапића који је поуздан у борби против вируса. Много озбиљније државе су имале процентуално више заражених, али и код њих и код нас се показало много пута да је одговорност сваког човјека најбитнија у борби против епидемије. Морам опет да се захвалим свим грађанима који су озбиљно схватили ситуацију и поштују све препоручене мјере заштите, али и свима који неуморно воде битку против вируса у оквиру својих надлежности, било да су здравствени радници, било полиција или други органи. Само заједно ћемо побиједити вирус, то не смијемо заборавити!

Шта је Град предузео да би се ублажиле посљедице „удара“ короне на привреду у Семберији?
- Привреда и пољоривреда трпи огромне посљедице епидемије и ништа се ми не издвајамо од остатка свијета. Производња, трговина, туризам, не знам ко је већу штету претрпио... Али, и поред удара на економију, не заборавимо да су привредници у рекордном року прикупили значајна средства за куповину респиратора за болнице у Српској.
Наша срећа је што смо на раскрсници путева, имамо ову семберску земљу и вриједне људе, па се код нас можда и мало мање осјећа најновија економска криза, али реалном сектору, свакако, треба помоћи.
Градска управа чини све, што је у њеној надлежности, да помогне привредницима – ослободили смо их плаћања закупнине простора у власништву градске управе за март, април и мај, смањили смо закупнину башти на 20 одсто до краја године. Осим тога, комунална такса за кориштење јавних површина за киоске и тезге биће умањена за 50 одсто у истом периоду. Конкретна помоћ је и набавка возића, што ће вјерујемо, повећати број посјетилаца у Бањи Дворови. Ипак, највећа помоћ је неодустајање од већих и мањих пројеката, што ће одржати привредну активност у мјери у којој је то могуће у овој ситуацији.

Пред нама су, већ заказани, локални избори у БиХ. Како ће се, с обзиром на пандемију корона вируса, проводити предизборна кампања, јер сте Ви и први човјек Странке демократске Српске Семберија?
- Вјероватно ће и кампања морати да претрпи неке измјене и ограничења због епидемије. Како ће то изгледати, мислим да нико до краја није сигуран, али сигурно ће више пажње морати да се обрати на електронске медије, прије свега на друштвене мреже. Ми смо ту већ прилично активни, гледамо да све што радимо, приближимо грађанима и путем тих мрежа, а колико смо успјешни у томе, није наше да оцјењујемо.

Да ли мислите, да су резултати локалних избора у Семберији, на неки начин, већ познати, с обзиром да је формирана тзв. ,,широка коалиција’’ која је подржала Вашу кандидатуру за градоначелника Бијељине?
- Свако ко изађе на изборе се нада побједи, па тако и ја. Кад смо правили широку коалицију, урадили смо то због развоја наше Бијељине и грађана, којима је, вјерујем, већ одавно преко главе препуцавања, блокаде развоја. Сваки учесник избора нека предочи шта је до сада урадио. Иза мене стоје не десетине, него стотине малих и већих пројеката и јасан план шта ћемо радити у Семберији након побједе на изборима. Важно је да ћемо у том послу имати подршку републичких и бх. власти и сигурни смо да ће суграђани то препознати и, на основу тога, на биралиште изаћи са већ донесеном одлуком о кандидатима за које ће гласати.                                       

Семберија инфо