ВЛАДИКА ФОТИЈЕ: УГЉЕВИК ДА БУДЕ ДУХОВНИ ЦЕНТАР :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ: УГЉЕВИК ДА БУДЕ ДУХОВНИ ЦЕНТАР


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изразио је жељу да Угљевик постане духовни центар и позвао на јединство и духовни напредак српског народа.

Владика је поводом 110 година од оснивања црквене општине Угљевик истакао да ово мјесто заслужује да буде духовни центар, те подсјетио како су ктитори и приложници показали велики труд јер су се борили за изградњу светиња у овом крају.

Он је подсјетио да су преци своју вјеру изражавали кроз подизање цркви и парохијских домова, да би насљедници њихови имали гдје да се Богу моге, крштавају дјецу, вјенчавају и да испраћају у вјечни живот оне који су се упокојили.

Историја овог краја је крстоносна и крстоваскрсана, јер смо кроз ове храмове васкрсавали као народ и сачували се до данас. Сјећамо се кроз молитве свих оних који су допринијели да светиње буду изграђене. Наш манастир Тавна је био духовни центар Срба овог краја прије него што су никле цркве у Угљевику - рекао је Фотије који је служио у угљевичком Храму Свете Петке Параскеве.

Кум свечаности био је начелник Угљевика Василије Перић коме је додијељена Архијерејска похвалница за активно учешће у животу угљевичких парохија.

Перић је честитао јубилеј свим свештеницима и парохијанима.

Православље и вјера Србинова је овдје заблистала у пуном сјају у средњем вијеку изградњом манастира Тавна и зато са пуно поноса и срећни можемо да кажемо да је наша вјера, култура, традиција, обичаји и широки и дубоки - рекао је Перић новинарима.

Он је истакао да у угљевичком крају вриједи рећи да је вјера и Српска православна црква одржала српски народ на овим просторима.

Храм Свете Петке Параскве обиљежио је 30 година од почетка градње и 20 година од освештања. Епископ Фотије освештао је данас у порти храма темеље Светосавског дома.

На Светој литургији владика Фотије је рукоположио је ђакона Велислава Мишуру у чин свештеника.

(СРНА)