Пробни погон постројења ОДГ: Први резултати потврдили пројектоване капацитете :: Semberija INFO ::

 

Пробни погон постројења ОДГ: Први резултати потврдили пројектоване капацитете


Након прекида изазваног пандемијом корона вируса постројење за одсумпоравање димних гасова  (ОДГ) у термоелектрани Угљевик је од 26.јула поново стартовало са пробним погоном који у континуитету траје тридесет дана и у том периоду треба да потврди пројектоване вриједности.

“Захваљијући нама у Руднику и термолектрани Угљевик, али и Влади Републике Српске успјели смо поново да вратимо интернационалне као и наше извођаче радова. Свакодневно мјеримо ефекат рада постројења и можемо рећи у овом моменту да је емисија сумпор диоксида смањена за 99%, а и емисије чврстих честица у димним гаовима су далеко испод вриједности које захтјевају европске директиве. Трошкови рада постројења су такође у оквиру пројектованих вриједности тако да слободно можемо рећи да смо задовољни првим резултатима рада постројења”, истиче Златко Маловић , пројект менаџер ОДГ.

Пробни рад се одвија под будним надзором интернационалног тима испоручиоца опреме и извођача радова, а Такуро Уеда, пројект менаџер јапанске корпорације МХПС  је рекао да је задовољан сарадњом са послодавцем, те да очекује да се пробни погон успјешно заврши и постројење преда на кориштење РиТе Угљевик до краја августа.

Овај пројекат поред заштите животне околине је отворио и друге развојне шансе у Угљевику. “Стигло нам је писмо намјере од угледне кинеске компаније која је спремна да гипс који се добија као нус производ користи за производњу ригипс плоча. У писму истичу да су спремни да у фабрику ригипс плоча инвестирају око 40 милиона еура, а та фабрика би запошљавала 70 до 80 радника, што би било врло значајно за овај крај” рекао је  Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије и развој термоелектране.
                                                                                                   
Служба за информисање РиТе Угљевик