Интервју - Марко Михајловић, замјеник градоначелника града Бијељина - Велико бреме одговорности :: Semberija INFO ::

 

Интервју - Марко Михајловић, замјеник градоначелника града Бијељина - Велико бреме одговорности


Шта за Марка Михајловића представља нова функција, за шта ће се залагати и могу ли се помирити различите политичке опције, објашњава у унтервјуу за Семберске новине, који преноси портал Семберија инфо.

Марко Михајловић (40), однедавно на функцији замјеника градоначелника града Бијељина, по професији је инжењер електротехнике и рачунарства, мастер студије је завршио у Београду, а радни вијек започео у „Поштама Српске“ у 2004. години. Рођен је у Бијељини, гдје је завршио основну и средњу Економску школу. Ожењен је и отац једног дјетета.
 
- У Пошти сам прошао све фазе рада, од шалтера, благајника, контролора, па до управника Поште у Угљевику, све до 2013. године, од када сам  на радном мјесту директора Радне јединице „Поштански саобраћај Бијељина“, гдје сам био све до именовања на ову функцију.
 
Шта за вас значи функција на коју сте именовани прије мјесец дана, у смислу обавеза и одговорности коју са собом носи?
- Ова функција, прије свега, подразумијева одговорност. У прилици сам да на извјестан начин утичем на процесе који се тичу развоја Бијељине и Семберије, самим тим и свих грађана. То је велико бреме одговорности. С друге стране, позиција која ми је повјерена, чини ме у неку руку и привилегованим, јер ми даје могућност да на бази свакодневних контаката са грађанима, ослушкујући њихове потребе, проблеме и идеје, дам допринос у изналажењу најбољих рјешења.
 
Градска управа, функционери и службеници, представљају, на неки начин, сервис грађана.
- Овом приликом желим истаћи и то да ћемо, на бази коалиционог споразума СНСД – СДСС Мићо Мићић, радити на реализацији најзначајнијих пројеката који су од животне важности за Семберију. Поменућу само неке од њих, а то је изградња ауто - пута, гасификација, спортска дворана, изградња инфраструктуре у Индустријској зони 2 и бројни други пројекти. Све су то пројекти који ће оснажити привредни и друштвени амбијент, унаприједити квалитет живота, олакшати свакодневицу људима, у коначници, побољшати стандард грађана и задржати становништво на овом подручју. Мој лични циљ у свему томе је да постанем друштвено кориснији за ову локалну заједницу и да останем човјек, на крају крајева.
 
По Статуту града, каква је улога и функција замјеника градоначелника?
- Јасно су прописана овлаштења замјеника градоначелника. По Статуту града, он помаже градоначелнику у вршењу дужности, извршава дужности које му повјери градоначелник, замјењује га у његовој одсутности или када је спријечен у извршавању својих обавеза. Другим ријечима, моја је обавеза да помажем градоначелнику Мићи Мићићу у извршавању његових послова и да га, евентуално, мијењам када је то неопходно.
 
Бијељина многим градовима и локалним заједницама у Републици Српској и БиХ служи за примјер. Може ли Бијељина задржати ту позицију у наредном периоду, имајући у виду нове околности везане за пандемију вируса корона?
-Сматрам да Бијељина може задржати такав статус, јер је овај град једно од највећих градилишта у Републици Српској, самим тим и у БиХ. Настојаћу да будем и својеврсна спона између градске управе и виших нивоа власти, како бисмо што прије реализовали започете и планиране пројекте. Ту бих посебно издвојио изградњу ауто - пута, јер ће нас овај пројекат повезати са Бања Луком и Београдом, додатно ће нас економски оснажити, ангажоваће велики број предузећа и радника. Све то може утицати на побољшање стандарда наших грађана. То може бити велики економски и финансијски искорак за Бијељину и Семберију.
 
Када се тежи заједничком циљу, могу ли се помирити различите политичке опције? Како то дјелује на локалном нивоу.
- Сарадња са градоначелником Мићићем је изузетно добра. Имамо свакодневну комуникацију и договоре. Трудимо се да изађемо у сусрет грађанима, а то је први услов нашег дјеловања у Градској управи. На успостављању сарадње са градоначелником Мићићем дуго смо радили и успјели смо у томе. Требало је и времена и промишљања да бисмо стигли до истовјетних ставова и становишта. Само слогом и договором кућа се може градити, а наша кућа је Бијељина. 
 
За шта ћете се залагати и шта ћете радити у наредном периоду?
- Што се тиче периода који је пред нама, остаје нам да засучемо рукаве и да пређемо са ријечи на дјела. У протеклим данима сви смо били склони реторици, јер су формалне процедуре то захтијевале од нас. Сада морамо оперативно дјеловати на реализацији свих поменутих пројеката, наравно, уз обострану сарадњу градских, републичких и виших нивоа власти и институција. Циљ нам је да ове пројекте што прије реализујемо.
 
Када упоредите ово и претходно радно мјесто, у чему видите разлику?
- Овдје сада имам више контаката са грађанима, а пружа се и прилика да се људима помогне. Људе треба саслушати, видјети на који начин им се може помоћи. Осим канцеларијског, овакво радно мјесто подразумијева и рад на терену, како би се видјело право стање. Ми смо у служби грађана и стојимо им на располагању, и ја и градоначелник. Бијељина је град у који још увијек долазе и остају овдје да живе. Бијељина и Семберија имају велики природни и људски потенцијал. Залагаћу се за убрзан и равномјеран развој, а то је и политика СНСД-а, како Републике Српске, тако и Бијељине. Грађани од тога морају осјетити корист у свакодневном животу”, каже на крају Марко Михајловић.
               
Семберија инфо