ДАНИЈЕЛ ПЕРИЋ КУМ СЛЕДЕЋЕГ ИЛИНДАНСКОГ САБОРА У ПОЖАРНИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ДАНИЈЕЛ ПЕРИЋ КУМ СЛЕДЕЋЕГ ИЛИНДАНСКОГ САБОРА У ПОЖАРНИЦИ



Данас сам имао част и благослов да на овогодишњем црквеном сабору будем изабран за кума следећег Илинданског сабора. 

Кад год имам прилику, ја другима причам о мојој Пожарници. Причам и ону причу о дјечаку који je са три године био принуђен отићи у Бијељину да живи, ал' ипак један дио мене је остао овдје, у мом селу, у мојој малој Пожарници!

​Данас је Св.Пророк Илија, молитва села, некада најпознатији црквени сабор о којем су ми причали бака и дека. Често сам маштао да и ја дам допринос овом збору, да будем дио те организације. Ево последњих пет година, учествујем у организацији илинданског сабора, поносан и срећан, јер сам ту са својим земљцима, остварило се оно о чему сам одувијек маштао. И сваке године имам позитивну трему, жељу да сваке године буде што већа и љепша организација. 

Потврда мог труда је и данашња награда од владике Фотије, архијерска похвалницу за допринос и обнову цркве у Пожарници. Иако је ситуација специфична, ова година је била једна од најљепших у нашој организацији. Данас смо открили спомен плочу свим пострадалим жртвама усташког терора са подручја пожарничке парохије у концентрационом логору у Јасеновцу. 

Овом приликом се захваљујмо градоначелнику Мићи Мићићу који је финансирао спомен плочу и на свим помоћима у досадашњем периоду које урадио за Тузлаке. 

Српска православна црква у Пожарници је и данас прославила Светог пророка Илију – Илиндан. 

Наше обичаје, традицију, вјеру и свој завичај не смијемо заборавити‼