РАДИОНИЦА ПРЕПОЗНАВАЊА ВЛАСТИТОГ ИДЕНТИТЕТА ЗА МЛАДЕ ОСОБЕ С ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

РАДИОНИЦА ПРЕПОЗНАВАЊА ВЛАСТИТОГ ИДЕНТИТЕТА ЗА МЛАДЕ ОСОБЕ С ИНВАЛИДИТЕТОМ


У организацији Коалиције организација особа са инвалидитетом града  Бијељине ,,Колоси“, у оквиру активности Актива младих ове организације,  у Хотелу ,,Дрина“ одржана је радионица на тему ,,Препознавање властитог идентитета за младе особе с инвалидитетом“. 
 
Ова  радионица, како истичу у Коалицији ,,Колоси“, организована је у оквиру пројекта ,,Ка разумијевању приступа инвалидности заснованом на људским правима 2018-2021, који подржава  МyРигхт у оквиру заједничких активности ради побољшања положаја особа с инвалидитетом у свим сегментима живота.
 
Радионици је присуствовало 10 младих особа са инвалидитетом, а радионицу су водиле дипломирани психолог Ивана Стевановић и предсједница Актива младих особа са инвалидитетом Коалиције ,,Колоси“Славена Рајић, које су активистице у раду са младима, а такође су младе особе са инвалидитетом.
 
Учесници радионице су кроз заједнички рад спознали шта је то лични идентитет и који су елементи који утичу на његово креирање. Показали су велики интерес да се и у будуће укључе у разне облике едукације.
 
Програм радионице је конципиран тако да младе особе са инвалидитетом лакше прихвате свој инвалидитет, те се охрабре да се више ангажују у својим удружењима на заговарању за права особа са инвалидитетом, каже Ивана Стевановић наводећи да су разговарали о перцепцији себе, како доживљавају сами себе и како их други виде, те шта би вољели код себе измијенити и слично, појашњава Ивана Стевановић.
 
Славена Рајић је, прецизирајући да је Актив младих Коалиције ,,Колоси“  са радом почео крајем 2018. године, нагласила да Актив тренутно окупља 15 чланова и да се сваким даном све више шире.
 

Данашњој радионици присуствује 10 младих особа са инвалидитетом због тренутног стања са пандемијом корона вируса, због чега је за овај простор у ком одржавамо радионицу препоручен и број особа које у исто вријеме ту могу боравити. Иначе, младе особе са инвалидитетом у нашем граду сматрају да је њихов највећи проблем идентификација са сопственим инвалидитетом, како идентификација тако и прихватање родитеља, каже Славена Рајић најављујући да ће радионицу са родитељима организовати у августу.
 
Технички секретар Коалиције ,,Колоси“ Милорад Јовић истиче да својим дјеловањем желе да утичу на стварање демократског цивилног друштва у којем ће питања инвалидитета бити разматрана као питања људских права, а особе са инвалидитетом се неће суочавати са баријерама приликом образовања, запошљавања, остваривања здравственог и социјалног осигурања, информисања, кретања и кориштења потребних сервиса подршке у остваривању права која им као људским бићима припадају.
 
И поред заиста значајних резултата који су организације особа са инвалидитетом постигле у раду са младима, још увијек је превише младих особа са инвалидитетом затворено у четири зида, још увијек постоје многе психолошке препреке да се укључе у животне процесе. Због тога ова радионица на неки начин  сублимира основне активности и смисао постојања организација, оснаживати младе особе  са инвалидитетом да буду спремни да се суоче са стварношћу, прихвате свој инвалидитет и ограничења и да упркос њима постану саставни и продуктивни дио друштва, каже Јовић.
 
Семберија инфо